Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Taloyhtiön johdon on edistettävä yhtiön etua huolellisesti toimien – valitettavasti tämä ei toteudu läheskään aina

Viime aikoina olemme saneet lukea erilaisia kirjoituksia ihan syystä asunto-osakeyhtiöiden isännöitsijöiden ja hallituksien tekemisistä, niiden tasosta ja edesottamuksista. Keskustelulle on perusteita ja asiasta on tärkeää puhua, sillä asuuhan suomalaisista noin 2,7 miljoonaa kerros-, rivi-, pari- tai erillistalomuotoisessa asunto-osakeyhtiössä.

Keskityn tässä kirjoituksessa yhtiön johdon toimiin ja niiden petraamiseen, jolla nimenomaan varmistetaan taloyhtiön asioiden hoidon lainmukaisuus, mutta muun muassa turvataan se, etteivät hallituksen jäsenet ja isännöitsijä joudu huonon toiminnan vuoksi ja tyhmyyttään vastuuseen toimistaan.

Asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 11§:n mukaan hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Lyhyt lakipykälä sisältää useita toimintaohjeita, jotka kaikki on yhtiön johdon toteutettavissa. Valitettavasti voin 40-vuotisen kokemuksen perusteella todeta, ettei käytäntö asunto-osakeyhtiöiden asioiden hoidossa ole näin, ja siksi koen tärkeäksi tästä kirjoittaa.

Huolellinen toiminta määritetään lain kommentaareissa siten, että tuossa asemassa oleva henkilö toimii tavalla, jota voi edellyttää tavalliselta kansalaiselta. Sen sijaan ammatti-isännöitsijältä edellytetään jo ammattiosaamisen takia parempaa osaamista, mikä näkyy vahingonkorvausoikeudenkäynneissä siten, että isännöitsijä on joutunut hallitusta suurempaan korvausvastuuseen.

Lyhyt lakipykälä sisältää useita toimintaohjeita, jotka kaikki on yhtiön johdon toteutettavissa.

Jos laajennetaan huolellinen toiminta koskemaan yhtiön asiakirjojen laatimista ja niiden sisältöä, löytyy sieltä rutkasti petrattavaa. Miksi asiakirjojen, kuten vaikkapa hallituksen kokouspöytäkirjojen päätösten huolellinen kirjaaminen ja sen liiteasiakirjat ovat tärkeässä roolissa?

Siksi, että juuri näillä huolellisesti laadituilla päätöspöytäkirjoilla yhtiön johto voi osoittaa toimineensa huolellisesti, yhtiön edun mukaisesti ja edistäneensä yhtiön etua, vaikka kuka tahansa syystä tai toisesta heidän toimensa kyseenalaistaa. Ilman näitä dokumentteja syntynee lain velvoitteen osoittamisessa enemmän tai vähemmän vaikeuksia.

Valtaosassa taloyhtiöitä tilikausi on kalenterivuosi, joten nyt teillä hallituksen jäsenet ja isännöitsijät on hyvä aika loppuvuoden aikana ja myös tulevan vuoden alun aikana varmistaa ja tarvittaessa täydentää puutteellisesti laadittujen päätöspöytäkirjojen sisältöä ja liittää pöytäkirjoihin päätökset selventävät liiteasiakirjat, ennen kuin jätätte tilinpäätös- ja hallintoasiakirjat tilintarkastajien tarkastettavaksi.

Samalla, kun tällä varmistatte oman selustanne, helpotatte tarkastustoimien sujumista ja omia töitännekin, kun tarkastajien ei tarvitse vaivata teitä selvityskyselyillä ja täydentävien asiakirjojen pyynnöillä tarkastusta suorittaessaan.

Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu (kok.) ja kiinteistöneuvos.