Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Miksi tuomme ruokaa 150 maasta?

Joka viides Suomessa myydyistä elintarvikkeista tuodaan ulkomailta. Yhteensä noin 150 eri maasta. Tuonnista 80 prosenttia tulee Euroopan sisämarkkinoilta, eniten Saksasta, Ruotsista, Norjasta ja Alankomaista.

Elintarvikkeiden tuonti Suomeen ajalla 2010–2020, kasvoi 34 prosenttia. Leipomotuotteita tuodaan eniten verrattuna suomalaisiin leipomotuotteisiin.

Raakapakasteiden tuonti on laajaa, ja suurin tuontimaa on Saksa. Pekan Leipä Heinolasta vie vastaavasti Saksaan luomuleipää niin paljon kuin ehtii leipoa. Kannattaisiko Suomessa tehdä muitakin leipomotuotteita luomusta vientiin? Virvoitusjuomissa suurin yksittäinen tuontituote ovat vedet ja kivennäisvedet. Suomessa on maailman puhtaimmat vedet, miksi tuodaan vettä?

Osaa Suomeen tuoduista elintarvikkeista tarvitaan elintarviketeollisuutemme raaka-aineeksi, mutta uskon että osa tuonnista voidaan korvata kotimaisilla tuotteilla, raaka-aineilla, lähituotteilla, lähikalalla, metsämarjoilla. Esitän, että maatalousministeri perustaa työryhmän, joka selvittää, mitkä tuotteet voidaan korvata kotimaisilla tuotteilla.

Tähän projektiin löytyy rahaa EU:n ilmaston muutosrahasta. Työryhmässä pitää olla edustajat maataloustuottajista, kaupasta, tuontifirmoista ja hallituksesta. Lopputuloksen pitää vähentää tarvetta rahdata elintarvikkeita ympäri maailmaa, lisätä korvaavien kotimaisten tuotteiden kysyntää ja sitä kautta lisätä työllisyyttä.

Samassa yhteydessä voidaan parantaa kotimaisen maatalouden kannattavuutta ja huoltovarmuutta.

Suomessa on maailman puhtaimmat vedet, miksi tuodaan vettä?

Joku ravintola voisi ottaa kilpailuvaltin ja perustaa asiakastoimikunnan, jonka avulla etsitään jokaiselle tuontituotteelle vastaava kotimainen vaihtoehto ja muutetaan reseptejä sen mukaan.

Ruokalistalla tai ravintolan seinällä esitellään raaka-aineiden tuottajat, tekijät ja tavarantoimittajat. Avointa, läpinäkyvää tiedottamista.