Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Otetaan lokkiprojekti käyttöön myös Lahdessa

Hämeenlinnassa toteutettu ja menestyksestään palkittu lokkiprojekti tähtää lokkien luonnonmukaisten elinalueiden parantamiseen ja lokkien siirtämiseen pois kaupunkien keskustoista vanhanaikaisten ja eläimiä vahingoittavien tapojen sijasta eläimiä kunnioittavalla tavalla. Projektin on luonut Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg.

Ihmisten ärsytyskynnys lokkien suhteen on madaltunut, ja yrittäjät ovat huolissaan elintarvikehygieniasta. Tämä on aiheuttanut ikäviä lieveilmiöitä, kuten väkivaltaisia puheita lokkien hävittämisestä ja tahallista lintujen häirintää. Keskustoissa pesivät lokit ja niiden poikaset ovat myös alttiita vaaroille, kuten auton alle jäämiselle ja katolta putoamiselle.

Keskeisiä asioita lokkiprojektin onnistumisessa ovat lokkitarkkailija, oikea ajoitus ja monitahoinen yhteistyö. Lokkitarkkailijan tehtäviin kuuluu seurata lokkien pesintää, jotta lokit eivät ehdi tehdä pesiä epätoivottuihin paikkoihin. Valmiit pesät ovat rauhoitettuja.

Hämeenlinnassa projekti toteutettiin täysin vapaaehtoisvoimin.

Lokit suosivat tasakattoja ja singelisoraa, joten kattojen siivoaminen heti lumien lähdettyä on erityisen tärkeää. Koronatilanteen helpottaessa ja keskustan elävöityessä voi ensi kesänä olla vastassa entisenlainen lokkiongelma myös Lahdessa.

Lokkiprojektin tavoitteena on vähentää lokkien aiheuttamaa häiriötä ja pesimistä keskusta-alueilla. Toteutus vaatii monitahoista yhteistyötä kunnan, eläinsuojeluyhdistysten, taloyhtiöiden ja asukkaiden kanssa.

Hämeenlinnassa projekti toteutettiin täysin vapaaehtoisvoimin, jolloin se ei juuri vienyt taloudellisia resursseja, mutta toi huomattavia hyötyjä kuntalaisille sekä lokeille. Pienelläkin kaupungin tuella saataisiin aikaan entistä merkittävämpiä tuloksia.

Kirjoittaja on KD Lahden johtokunnan jäsen ja aluevaaliehdokas (kd.).

Paljonko lokkien kirkunaa täytyy sietää kerrostaloissa?