Pääkirjoitus Hallitus ulkoisti alueille suurimman vastuun koronaepidemian taltuttamisessa

Koronastrategiansa keskiviikkona päivittänyt hallitus jätti sinänsä odotetusti löysäämättä rajoitusruuvia, vaikka alkusyksystä asetettu tavoite 80 prosentin rokotekattavuudesta täyttyi parahiksi samana päivänä.

Vapauttamisen sijaan hallitus päätyi jatkamaan nykyisiä ravintolarajoituksia, jotka olivat umpeutumassa ensi maanantaina. Ratkaisu sai kovia kokeneen ravintola-alan edunvalvojat taas takajaloilleen, mutta hallituksella oli esittää sille vankat perusteet.

Rokotekattavuuden verkkainen vahvistuminen ei ole estänyt virusta leviämästä huolestuttavasti eritoten rokottamatta jääneiden keskuudessa. Ja niin kauan kuin tautitilanne pysyy vaikeana, on hallituksenkin tehtävä osansa kansalaisten turvallisuuden ja terveydenhoidon kantokyvyn varmistamiseksi.

Ravintoloilla on puolellaan se etu, että ne voivat hyödyntää koronapassia välttyäkseen noudattamasta ankarimpia rajoituksia. Siten alalla tuskin kannattaa vielä julistaa alkavaa pikkujoulusesonkiakaan menetetyksi tapaukseksi.

Muilla aloilla koronapassista ei vielä ole ollut apua, sillä vitkasteltuaan aikansa valmistelun kanssa hallitus rajasi passin käytön aluksi vain rajoitusten kahlitsemiin tilanteisiin. Nyt hallitus ymmärsi tarkistaa linjaansa tältä osin, kun se päätti selvittää mahdollisuutta käyttää passia myös ilman rajoituksia esimerkiksi työpaikoilla. Tämä auttaisi rokotevastuunsa jo kantanutta suurta enemmistöä elämään normaalimpaa elämää.

Selviteltävänä on myös, voitaisiinko terveyshenkilöstön rokotusvelvollisuutta kiristää lainsäädännöllisin keinoin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) tosin ennakoi, että näihin pyrkimyksiin voi liittyä perustuslaillisia ongelmia. Se ei olisi meillä yllätys, vaikka monissa muissa Euroopan maissa lainsäädäntö ei ole ollut ylivoimainen este koronapassin käytölle mitä erilaisimmissa yhteyksissä.

Nähtäväksi jää, miten alueet vastaavat viestiin.

Päivittämässään strategiassa hallitus korostaa alueellisten viranomaisten toimia epidemian torjunnassa, mutta pitää yhä lähtökohtana, että yhteiskunnan toiminnot ovat avoimia. Viesti on siinä määrin tulkinnanvarainen ja jopa ristiriitainen, että on vaikea ennakoida, miten alueet vastaavat siihen niiden joutuessa peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) sanoin ohjaamaan laivaa myrskyssä perille ilman luotsia.

Toki tautitilanne on yksin Päijät-Hämeessä niin vaikea, että ruuvia on täälläkin tarpeen kiristää tavalla tai toisella. Muuten hallituskin voi vielä joutua turvautumaan valmistelemaansa hätäjarruun, jonka se haluaisi pitää työkalupakkinsa pohjimmaisena välineenä epidemiaa paimentaessaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut