Lukijalta: Työllisyyden kuntakokeilu ei ole kilpailu, jossa kilpiä kiillotetaan – olemme edistämässä yhteistä tärkeää asiaa

Tiina Veijola

Vastaamme Uutissuomalaisen juttuun "Moni työtön on jäänyt yksin kuntakokeilun alussa – korona, henkilöstöpula ja työkulttuurien törmäys on vaikeuttanut alkua" (ESS 2.11.)

Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyivät kuluvan vuoden maaliskuussa. Merkittävä osa TE-toimistojen asiakkaista siirtyi kuntakokeilujen asiakkaiksi. Siirron myötä kuntakokeilut vastaavat näiden asiakkaiden palvelujen saatavuudesta TE-toimiston sijasta.

Työllisyyden kuntakokeiluista uutisoitaessa nostetaan usein esille työllistämissuunnitelmien ajantasaisuus tai puutteet. Julkisuudessa puhutaan niin sanotusta suunnitelmavelasta.

Usein korostetaan myös, että TE-toimistoista ei siirtynyt riittävästi asiantuntijaresursseja kuntakokeiluihin tuottamaan työllistymispalveluita kokeilujen asiakaskunnalle.

Kuntakokeilut käynnistyivät 1.3.2021 alkuperäisen aloitusajankohdan 1.1.2021 sijaan. Aloitusajan siirtämistä perusteltiin sillä, että kuntakokeilut saavat enemmän aikaa suunnitteluun ja henkilöstön perehdytykseen.

Hallinnollisten muutosten ohella korona-epidemia haastoi sekä kuntakokeilut että TE-toimistot. Koronan takia työttömyys kääntyi nousuun ja lomautettujen määrä nousi ennätyksellisen korkeaksi.

Tärkeää on, että kaikki osapuolet osaisivat tarkastella asioita kriittisesti faktat huomioon ottaen.

Koronaepidemian aikana TE-toimistot pystyivät vastaamaan lisääntyneeseen työnhakijoiden määrään joustavasti. Haastatteluja järjestettiin työnhaun alkaessa vain niille työnhakijoille, joiden kohdalla ne olivat erityisen tarpeellisia.

Tämän hallituksen tekemän muutoksen avulla turvattiin TE-palveluiden toimivuus ja turvattiin asiakkaiden työttömyysetuus. Kuntakokeilujen alkaessa oli tiedossa, että epidemian vaikutukset tulevat näkymään niin kuntakokeilujen kuin TE-toimistojen toiminnassa vielä pitkään.

Suunnitelmavelkaa kertyi, mutta poikkeustilanteesta huolimatta asiakaspalvelu ja asiakkaiden etuudet pystyttiin hoitaman hyvin.

TE-toimistojen henkilöstöä siirtyi kuntakokeiluihin työ- ja elinkeinoministeriön tekemän resurssilaskelman mukaan. TE-henkilöstön siirtymisessä oli joitakin haasteita, mutta suurin osa TE-toimiston työntekijöistä aloitti työnsä kuntakokeilussa ajallaan.

Kaikilla alueilla siirrot eivät tapahtuneet aivan täysimääräisesti heti, eli rekrytointeja oli vielä käynnissä kuntakokeilujen alettua.

Kannattaa huomata, että kuntakokeilujen asiakasmäärät per asiantuntija ovat huomattavasti pienemmät kaikilla alueilla verrattuna kuntakokeilua edeltäneeseen aikaan TE-toimistoissa. On luonnollista, että isoissa muutoksissa ja kokeiluissa toiminnan aloittaminen ottaa aikansa ja käynnistymisvaikeuksiakin voi olla.

Tärkeää on, että kaikki osapuolet osaisivat tarkastella asioita kriittisesti faktat huomioon ottaen. Hallituksen suunnittelema TE-palvelut 2024 -uudistus tähtää siihen, että TE-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2024 aikana.

Kuntakokeiluissa toteutetaan pieneltä osalta tulevia TE-palveluita, mutta siirtymässä olevat palvelut ovat huomattavasti laajemmat kuin kokeilun piirissä olevat.

Meidän kaikkien tämän asian ääressä toimivien on hyvä muistaa, että olemme edistämässä yhteistä tärkeää asiaa. Tämä ei ole kilpailu, jossa kilpiä kiillotetaan, vaan tämä on yhteinen matka. Jotta kuntakokeilut ja tuleva TE-palvelut 2024 toteutuvat laadukkaasti, asiakaslähtöisesti ja henkilöstön huomioiden, siihen tarvitaan rakentavaa yhteistyötä ja samaan suuntaan kulkemista ja yhteisiä tekoja.

Kirjoittaja edustaa TE-toimistojen johtajia ja on heidän puheenjohtajansa.

Lahti on monikulttuurinen ja ylirakennettu 2041

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut