Pääkirjoitus: Kello käy eikä Ranta-Kartanon viihdekeskusta näy

Ranta-Kartanoon vuosia valmisteltu viihdekeskushanke odottaa yhä toteutumistaan. Sami Lettojärvi

Lahden poliittisissa päättäjissä on alkanut ilmetä tuskastumisen oireita jo viidettä vuotta suunnitteilla olleen Ranta-Kartanon viihdekeskushankkeen viipymisen johdosta.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Ratia sanoo suoraan, että kaupungin on vetäydyttävä hankkeesta, mikäli sitä valmisteleva Kinos-yhtiö ei esitä päättäjille konkreettista suunnitelmaa rahoituksesta ja töiden aikataulusta ensi kesäkuun loppuun mennessä. Silloin umpeutuu kaupungin Kinokselle myöntämä aluevaraus.

Kinos on vuodesta 2017 lähtien valmistellut Ranta-Kartanoon viihdekeskusta, joka käsittäisi muun muassa hotellin, kylpylän ja 50 metrin altaalla varustetun uimalahallin. Kokonaisuuteen sisältyy myös asuntoja ja erilaisia siihen liittyviä palveluja ravintoloista kauppoihin. Kaupunki on valtuuston päätöksellä lupautunut uimahallin 20-vuotiseksi vuokralaiseksi tietyin ehdoin. Parhaillaan osapuolet neuvottelevat varsinaisesta vuokrasopimuksesta. Omana hankkeenaan kaupunki rakennuttaa viihdekeskuksen viereen koko aluetta palvelevan pysäköintilaitoksen.

Kaupungin tavoitteena on saada parkkitalon rakennustyöt alkuun ensi keväänä. Kinoksella sitä vastoin näyttää tekevän tuskaa iskeä kuokka maahan yhtä nopeasti. Lupaavalta vaikuttaneen alun jälkeen hanke tyssäsi koronapandemiaan, joka teki rahoittajat varovaisiksi.

Vaikka Kinos kertoi viime keväänä suurimman osan viihdekeskuksen tiloista tulleen varatuksi, rahoituksen järjestymisestä 120 miljoonan euron hintaiselle kokonaisuudelle yhtiö ei ole toistaiseksi kertonut julkisuuteen yhtä hyviä uutisia.

Pandemiasta on Kinoksen mukaan seurannut myös viihdekeskuksen kustannuksiin ja palveluihin muutoksia. Yhtiö keskustelee nyt kaupungin kanssa niiden vaikutuksesta vuokrasopimukseen. Molempien intresseissä on pitää korotuspaineet aisoissa, sillä valtuusto on asettanut sopimuksen ehdoksi, etteivät hankkeen elinkaarikustannukset saa tulla kalliimmiksi kuin vaihtoehdossa, jossa kaupunki rakentaisi uimahallin omin voimin muualle.

Päättäjien kärsivällisyydellä on rajansa.

Korona sekoitti matkailubisneksen niin pahoin, että kaupungilta on toistaiseksi riittänyt ymmärrystä Kinoksen kohtaamille vaikeuksille. Ratian tiukka ulostulo viittaa kuitenkin siihen, että päättäjien kärsivällisyydellä on rajansa. Siksi Kinoksen olisi syytä tarjota heille aiempaa vakuuttavampia tietoja viihdekeskuksen todellisista toteuttamisedellytyksistä.

Mitä pikemmin tieto kulkee, sitä parempi. Muuten tie voi nousta pystyyn, mikä merkitsisi jälleen kerran valitettavaa paluuta lähtöruutuun Lahden toteutumattomien kylpylähotellihankkeiden yli 30-vuotisella taipaleella.

Kommentoi