Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Leipäjonot eivät herätä hallituksen myötätuntoa

Syksyn aikana on media kertonut koruttomasti, kuinka leipäjonojen ruoka-avun hakijoiden määrä on kasvanut.

Leipäjonoista ruoka-apua hakevat pienituloiset eläkeläiset, pienituloiset työssäkäyvät, opiskelijat, pitkäaikaistyöttömät, pienituloiset sairaat kansalaiset, joiden terveydenhuollon asiakasmaksut ylittävät heidän maksukykynsä.

Ruoka-avun saajien määrä on kasvanut ja ruoka-apu on kriisiytynyt. Samanaikaisesti leipäjonot ovat kriisiytyneet, ja leipäjonojen kriisiytyminen koskettaa hyvin laajasti yhteiskuntamme haavoittuvassa asemassa olevia köyhiä kansalaisia.

Hallitukselta ei myötätuntoa ole riittänyt omille köyhille kansalaisille. Köyhyyden kierteeseen ei aina päädytä omasta vapaasta tahdosta.

1990-laman aikana rohkeasti puhuttiin yhteiskunnan rakenteellista väkivallasta. Usein köyhyyden kierteeseen joutumiseen vaikuttaa juuri yhteiskunnan harjoittama rakenteellinen väkivalta, joka koskettaa kipeimmin haavoittuvaan asemaan joutuneita kansalaisia.

Rakenteellisella väkivallalla tarkoitetaan väkivaltaa, jossa yhteiskunnassa vallitsevilla rakenteilla, valtajärjestelmillä, normeilla ja toimintatavoilla heikennetään henkilöiden tai haavoittuvassa asemassa olevien ihmisryhmien oikeuksia ja asemaa suhteessa muihin ja estetään näin heidän perustarpeidensa tyydyttäminen, uhataan heidän terveyttään tai hyvän elämän toteuttamista tai aiheutetaan muutoin heille vahinkoa.

Aika monen jokapäiväinen leipä syntyy pienistä leivän murusista, pätkätöistä, sirpaletöistä.

Työmarkkinat ovat pirstoutuneet, ja samaan aikaan on työvoimapula. Köyhyyttä eivät lievennä alipalkatut työt, joiden palkalla ei pysty elämään.

Aika monen jokapäiväinen leipä syntyy pienistä leivän murusista, pätkätöistä, sirpaletöistä. Nykyinen hallitus on helpottanut työn vastaanottamista, työmarkkinatuen saajilla on 500 euron suojaosa, joka ei leikkaa asumistukea.

Työmarkkinatuen suojaosa kannustaa ottamaan työtä vastaan. Olisiko nyt syytä ottaa pysyvästi 500 euron suojaosan käytäntö?

Kansalaiskeskustelua yhteiskunnassa ei ole käyty työmarkkinatuen suojaosasta, eikä kansalaisia julkisuudessa ole kiinnostanut keskustelu. Leipäjonojen kriisiytymisestä kantautuu hälyttäviä viestejä ja köyhien elämää kuormittavista arjen huolista. Leipäjonoista puhuttaessa on unohtunut kokonaan, keskustelu yhteiskuntamme rakenteisiin piiloutuneesta rakenteellisesta väkivallasta.

Kirjoittaja on lahtelainen.