Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päivi Piiraisen Esalainen Käsityöläisten tapahtuma kaipaisi kasvojenkohotusta

Katselin läpinäkyvää akryylipalaa. Palan sisälle oli valettu pieni ja täplikäs vesilisko. Vieressä oli nätissä pinossa muovipaloja, joiden sisällä oli erilaisia koppakuoriaisia. Kolmannessa pinossa oli skorpioneja, nekin akryylissä. Muoviin valetut eläimet olivat oikeita. Mielestäni näin vesiliskolla hölmistyneen ilmeen. Ihan kuin se olisi kysynyt, että näinkö tässä nyt kävi?

Irvokkaat koriste-esineet olivat myyjän mukaan kotoisin Kiinasta.

Läheisellä pöydällä tuijotin valkoista isohkoa korallia. Koralli oli myytävänä. Mietin, onko korallin tai kyseenalaisen muovitavaran oikea paikka myyntipöydillä Lahdessa Kätevä & Tekevä -messuilla. Tai ylipäätään millään myyntipöydällä ikinä missään.

Viikonlopun käsityömessuiksi mielletyn tapahtuman yhteyteen oli ympätty kivet, nukkekodit, juhlameikit, ihmevoiteet ja ennustajat. Messuilla kuljeskellessa oli vähän eksynyt olo.

Valtavat messuhallit näyttivät tyhjiltä ja kärjistäen sanoen käsityöläiset hävisivät jonnekin viisikymmentä senttiä maksavien bulkkijoulukorttien taakse. Tätä taustaa vasten tuntui hurjalta maksaa messuille 15 euron sisäänpääsy sekä Lahden mittakaavassa erittäin suolainen korvaus auton parkkeeraamisesta muutamaksi tunniksi messuhallin pihaan.

Miten olisi hiustenleikkuu messureissulla? Kätevässä kerättiin kaikenlaisia karvoja uusiokäyttöön

Erään myyntipöydän ääressä hypistelin punaista kashmirvillaista kaulahuivia. Kurkkasin huivin tuoteselosteeseen ja siellä luki made in PRC. PRC on lyhenne sanoista People’s Republic of China.

Tuote on tehty Kiinassa, mutta se myytiin italialaisena huivina. Suunnitteluun, materiaaliin ja materiaalin määrään nähden huivi oli todella edullinen, varsinkin kun kashmirin sanotaan olevan yksi kalleimmista eläinkuiduista. Jokin ei yhtälössä toiminut.

Onneksi löytyi myös kivojakin asioita, kuten rustiikkisia aterimia, vahvoja suomenlampaan villasta huovutettuja tumppuja, tuoksuvia heinolalaisena käsityönä tehtyjä saippuoita, Kankurin Ilon pirteitä mattoja ja uunituoretta leipää Tuuloksesta. Tokihan nämä tuotteet olivat jo ennestään tuttuja, enkä itse olisi myyjien löytämiseksi messuja edes tarvinnut.

Ei olisi huono asia, että Kätevä & Tekevä profiloituisi vain käsityöläisten ja käsityöharrastajien iloiseksi ja rennoksi tapahtumaksi.

Täydellisillä messuilla nyplättäisiin, kudottaisiin, pujoteltaisiin, neulottaisiin, värjättäisiin ja sommiteltaisiin yhdessä. Ja jos se ei kiinnostaisi, seurattaisiin osaajien työskentelyä. Näin on kuulemma menneinä vuosina ollutkin. Ja kun kaupallisesta tapahtumasta on kyse, siellä shoppailtaisiin joululahjat ja tuettaisiin käsityöyrittäjiä.

Tänään on veropäivä. Veropäivänä eivät käsityöläiset palkansaajien ja yrittäjien kärkikaartissa yleensä juhli vaan sinnittelevät kaukana hännillä. Isoa ja mullistavaa muutosta tuskin onkaan näköpiirissä, mutta kyllähän isot yleisötapahtumat kuten messut voisivat olla suunnannäyttäjiä sille, miten ammattilaisia arvostettaisiin ja käsityöläisyyttä tuettaisiin. Ja kuten Kätevä & Tekevä -messuilla kuultiin, käsillä tekeminen on hyväksi aivoille. Kirkkailla aivoilla voisi olla bruttokansantuotteelle positiivinen vaikutus.