Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Paluu normaaliin on yhä kaukana, vaikka rokotekattavuus hipoo 80:tä prosenttia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kertonut hallituksen kokoontuvan tällä viikolla puimaan pitkästä aikaa yhdessä ajankohtaista koronatilannetta. Neuvonpidon taustalla on rokotekattavuuden vahvistuminen hallituksen alkusyksystä asettamaan tavoitteeseen, 80 prosenttiin 12 vuotta täyttäneiden kansalaisten osalta.

Jos kaikki olisi sujunut kuten hallitus oletti, tulevan koronapalaverin olisi voinut odottaa poikivan hyviä uutisia. Hallitushan väläytteli syyskuussa pääministerinsä suulla paluuta normaaliin elämään rajapyykin tullessa saavutetuksi. Lopuistakin valtakunnallisista rajoituksista luvattiin silloin luopua, koska tarvetta uskottiin jäävän korkeintaan tarkasti rajatuille täsmätoimille.

Esimakua tulevasta hallitus antoi jo syyskuun lopulla vapauttamalla ravintolat etuajassa kattavista rajoituksista. Vastaan harasi vain perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka jo loppukesästä oli povannut epidemiatilanteeseen merkittäviä ongelmia viimeistään marraskuulle.

Nyt eletään marraskuuta, joten voidaan todeta, että vastuuministerin pessimistinen näkemys osui paremmin kohdalleen kuin pääministerin toiveikas arvio, jonka pohjalta hallitus päivitti syyskuussa koronastrategiansa.

Vaikka neljä viidestä yli 12-vuotiaasta suomalaisesta on rokotettu kahdesti, melkein miljoona on vielä vailla täyttä suojaa. Se jättää virukselle edelleen liikaa liikkumatilaa, mikä on luettavissa päivittäisistä sairastavuusluvuista. Meneillään oleva epidemian uusin aalto kasvattaa taas koronapotilaiden sairaalahoidon tarvetta ja pakottaa lykkäämään vähemmän kiireellistä muuta hoitoa. Niin kauan kuin tästä kertyvä hoitovelka jatkaa kasvuaan, ei paluusta normaaliin elämään kannata haaveilla, vaikka tilanne tuntuisi epäreilulta rokotettujen suuren enemmistön mielestä.

Hallituksenkin kynnys voi olla korkea.

Kiuru luonnehti viime viikolla Suomen epidemiatilannetta peräti hallitsemattomaksi ja kuulutti alueellisilta viranomaisilta "kaikkia mahdollisia" toimia valtakunnallisen hätäjarrutuksen välttämiseksi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että alueilla epäröidään uusien rajoitusten asettamista ainakin niin kauan kuin hallitus ei itse näytä siitä esimerkkiä.

Hallituksenkin kynnys voi olla korkea, sillä rajoitusten kiristäminen uudelleen tulkittaisiin helposti sen myöntämiseksi, että hallitus lähti avaamaan yhteiskuntaa liian aikaisin. Omien virheiden tunnustaminen ei ole minkäänväriselle hallitukselle helppo tehtävä, mutta koronatilanne on nyt niin paljon huolestuttavampi kuin alkusyksystä, ettei vastuunsa tunteva hallitus voi jättää sitä huomioittakaan.

Kiuru kritisoi vitkastelua koronarajoituksissa: alueilla on jo työkalut, joilla tartuntaryppäät voi taltuttaa – ministeri ei pidä järkevänä arvuutella mahdollisen hätäjarrun tarvetta