Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Uudistuuko pelastustoimi mainekriisin paineessa?

Suomalaiset ovat luottaneet kaikista viranomaistahoista eniten pelastustoimeen. Tämä on ilmennyt useista Poliisibarometri -kyselyistä. Kyselyn vastaajina ovat olleet myös sellaiset ihmiset, jotka asuvat alueella, jossa pelastustehtävät hoidetaan ensisijaisesti sopimuspalokuntien toimesta.

Nopea ja varma avunsaanti onnettomuustilanteessa koko maassa, on ollut pelastustoimen arvostuksen perustana.

Nyt pelastustoimi on yllättänyt suomalaiset. Julkisuudessa on tullut esiin mm. häirintää, työturvallisuuspuutteita, työterveyshuollon puutteita, yhteistoiminnan toimimattomuutta ja vanhanaikaista toimintakulttuuria, johon usein liittyy huonoa johtajuutta.

Kalajoen maastopalo osoitti, että Suomen pelastustoimen suorituskyky on riittämätön. Yhden maastopalon sammuttamiseen tarvittiin kaikkien pelastuslaitosten liikenevä pelastushenkilöstö, eikä sekään riittänyt, vaan apuun tarvittiin vielä kahden Puolustusvoimien joukko-osaston virka-apuosastot.

Pelastustoimen mainekriisi tulee huonoon aikaan – suomalaiset tuskin haluavat puutteiden ja ongelmien siirtymistä hyvinvointialueiden pelastuslaitoksiin.

Kalajoen maastopalo osoitti, että Suomen pelastustoimen suorituskyky on riittämätön.

Nyt tulisi tehdä muutamia toimenpiteitä.

Ensinäkin kannattaa olla rehellinen ja tunnustaa avoimesti puutteet ja ongelmat. Ajatus, että peittely auttaisi, tai olla tekemättä mitään, ei tule onnistumaan.

Toiseksi kannattaa tehdä nopeasti suunnitelma henkilöstön kanssa yhteistyössä, osoittaa miten puutteet ja ongelmat korjataan ja laatia yksityiskohtainen aikataulu, miten korjausliike tehdään – aikaa on vähän.

Kolmanneksi: edellä mainitut asiat tulee viestiä myös avoimesti alueen asukkaille. Oleellista on, että alueen pelastusjohtaja on itse esillä ja viestinnässä laittaa itsensä peliin.

Pelastustoimea tuntevana tiedän, että nytkin joku alan johtajista yrittää vielä vanhoja keinoja ja selittelee, miksi näitä asioita ei ole voinut hoitaa kuntoon. Sitten hän turvautuu vanhaan tuttuun keinoon, eli ollaan ihan hiljaa ja toivotaan, että asiat unohtuvat ja mitään ei tarvitse tehdä – ”annetaan pölyn laskeutua”.

Nyt on nähtävä myös mainekriisi vakavana onnettomuutena, jonka korjaaminen täytyy olla jo käynnissä.

Tämä ei nyt tässä yhteydessä enää toimi. Pelastustoimi on nyt tullut siihen pisteeseen, että asioita ei voida enää piilotella – tilalle on tullut avoimuuden, ongelmien ja puutteiden korjaamisen aika.

Palokunnat toimivat nopeasti onnettomuustilanteissa. Nyt on nähtävä myös mainekriisi vakavana onnettomuutena, jonka korjaaminen pelastuslaitoksissa täytyy olla jo käynnissä.

Ne pelastuslaitosten johtajat, jotka tämän tiedostavat, ovat myös tulevien hyvinvointialueiden pelastusjohtajia. Merkkejä oikeasta toiminnasta on jo näkyvissä.

Nyt jo löytyy pelastuslaitoksia, joissa mm. maastopalojen sammuttamisessa tarvittavia suojavaatteita, hengityssuojaimia ja kypäriä on jo hankittu. Ohjeistamalla ja toimintaa muuttamalla on puututtu häirintään. Vaaralliseen työhön liittyviä työturvallisuusohjeita on päivitetty.

Lähestymme hyvinvointialueiden pelastuslaitosten perustamista. Mainekriisi on korjattava nopeasti ja uskottavasti.

Miten tullaan toimimaan Päijät-Hämeen pelastustoimessa?

Pelastuslaitosten ongelmat eivät saa siirtyä hyvinvointialueille