Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Aleksilla vähän hiljaisempaa

Loppukesän ja alkusyksyn aikana Lahden Aleksanterinkadun jalkakäytävillä ja pyöräteillä on ollut hiljaisempaa kuin vuotta aiemmin. Seurantalaitteet rekisteröivät elokuussa 52 000 kävelijää edellisvuotta vähemmän. Laskua on noin neljätoista prosenttia. Syys- ja lokakuun lukemien erot ovat samansuuntaisia, mutta selvästi pienempiä.

Mittarin lukemahan ei kerro sitä, kuinka monta eri ihmistä Aleksilla oikeasti kulki, koska yksi ja sama ihminen kartuttaa lukemaa aina mittarin ohittaessaan – siis vaikka saapuessaan keskustaan ja poistuessaan sieltä samaa reittiä. Olennaista on tarkastella muutoksen suuntaa.

Laskeneet lukemat eivät anna aihetta ennustaa kaupungin pääkadun muuttuvan hiljaiseksi kylätieksi. Viime vuoden keskikesällä koronan ilmaantuvuus oli alueellamme nollassa, ja lahtelaiset nauttivat kesästä vailla huolta tartunnoista. Tämän vuoden kesästä muistetaan koronan deltamuunnoksen nopea leviäminen jalkapallon EM-turnauksen jälkeen niin, että heinäkuun lopussa kahden viikon ilmaantuvuusluku oli noussut 141:een. On hyvin todennäköistä, että aiempaa helpommin tarttuva virus hillitsi kesäkadun kutsua elokuussa, jolloin sitä paitsi satoi runsaasti.

Lahden pääkadun Aleksanterinkadun kulkijamäärät ovat jääneet viime vuoden lukemista – "Vieläkään ei olla normaalilla tasolla"

Kulkijamittareiden notkahdus muistuttaa siitä, että Lahden keskustan vetovoimaa tulee seurata ja parantaa. Ihmiset tulevat keskustaan, jos sinne on helppo tulla, siellä on heidän tarvitsemiaan palveluja ja tapahtumia ja he viihtyvät siellä.

Lahti pyrkii vastaamaan haasteeseen Keskustavisio 2030:lla, jonka yksi osa on vahvoja mielipiteitä nostattava liikenne- ja liikkumissuunnitelma LIISU 2030.

On hyvin todennäköistä, että aiempaa helpommin tarttuva virus hillitsi kesäkadun kutsua elokuussa.

Helmikuussa tehdyn keskustan elinvoimalaskennan mukaan tyhjien liiketilojen määrä on jopa vähentynyt. Siinä suhteessa Lahti poikkeaa edukseen selvityksen 30 muusta kaupungista. Keskustassa avataan uusia ravintoloita ja erilaisia henkilökohtaisiin palveluihin keskittyviä liikkeitä, kuten kampaamoja, kynsistudioita ja muita hyvinvointipalveluja. Vähittäiskauppa on supistumassa.

Elinvoimaa vahvistaa myös uusien asuntojen rakentaminen aivan keskustan tuntumaan.

Lahden keskustan viihtyvyys ei riipu vain liikennejärjestelyistä. Kaupungin julkisuuskuvaa rasittaa huumekaupungin leima, jota ei ainakaan lievennä se, että keskustassa ei voi välttyä näkemästä syrjäytyneiden porukoita. Heidän auttamisensa on kaikkien etu.

Lahden keskustan liikennesuunnitelma Liisu herättää yrityksissä huolta siitä, miten käy autoilevien asiakkaiden – keskusta-asukas ja entinen kaupunginvaltuutettu kommentoi keskustan aiempaa liikennesuunnittelua: "Aleksi yksisuuntaisena on kalpea versio siitä, että katu olisi suljettu yksityisautoilulta kokonaan"