Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kimmo Kankaan Esalainen Kaupunkilainen ja maalainen tappeli, mutta kumpikaan ei voittanut

Voiko kolmisensataa koiraeläintä aiheuttaa hallituskriisin? Näköjään voi, jos ei aivan kriisiä, niin kärkästä sananvaihtoa kuitenkin.

Tällä viikolla hallituspuolueista keskusta ja vihreät ovat käyneet julkisuudessa värikästä sanailua sen jälkeen, kun keskustalaisen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän johtama ministeriö lähetti lausunnolle asetuksen suden kannanhoidollisesta metsästyksestä talvella 2022. Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo luonnehti esitystä tuoreeltaan pöyristyttäväksi ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) puolestaan totesi blogissaan vihreiden pitävän päätöstä valitettavana ja vastustavan sitä. Keskustan ykkösprovokaattori kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan uhosi, että "ensi talvena päästään lopultakin laittamaan 'valtion koiria' turkiksiksi".

Hallituspuolueet ovat erimielisiä siitä, pitäisikö 20 suden kaataminen sallia

Kiistan ytimessä on ennen kaikkea ajoitus. Vihreiden ja esimerkiksi myös Luonnonsuojeluliiton mielestä esitys enintään 20 suden kannanhoidollisesta metsästämisestä on vähintään ennenaikainen ja ehkä myös liioiteltu.

Luonnonvarakeskus (Luke) on parhaillaan selvittämässä, mikä olisi Suomen susikannan suotuisa viitearvo eli minkä kokoisella susipopulaatiolla Suomessa voidaan ylläpitää susikantaa. Luken työ on valmistumassa vasta ensi vuoden syksynä ja moni toimija olisi halunnut odottaa raportin valmistumista.

Ilmeisesti poliittinen paine kävi kuitenkin liian kovaksi. Kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista on vaadittu muun muassa maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n ja Metsästäjäliiton suunnasta. Vahvistuneen susikannan haittojen on koettu nousseen maaseudulla kestämättömälle tasolle.

Pettymys lieneekin ollut kova, kun Luken väliraportissa ei otettu vielä mitään kantaa lukuihin eli kestävän kannan vähimmäiskokoon. Väliraportin julkistamisen yhteydessä syykuussa maa- ja metsätalousministeriössä oli vielä haluttomuutta ottaa kantaa suden kannanhoidolliseen metsästykseen, mutta jo marraskuun alussa esitys asiasta oli valmis.

Kun löytyy poliittista tahtoa, löytyy myös keinoja.

Kesällä jännätään, löytyykö Lahden kaupunginsairaalan liepeiltä uhanalaisia sittiäisiä – niiden pelastaminen kävisi valtiolle kalliiksi

Keskustelua sivusta seuraavan kaupunkilaisen on hankala ottaa itse asiaan kantaa. Susista varmasti aiheutuu taloudellista haittaa maaseudun ihmisille, eivätkä pihapiiristä löytyvät sudenjäljet ole varmasti omiaan lisäämään turvallisuudentunnetta.

Toisaalta susi kuuluu eittämättä suomalaiseen luontoon, ja lajin häviäminen Suomesta olisi suuri vahinko. Susien aiheuttamista vahingoista maksetaan myös korvauksia, vaikka rahallinen korvaus saattaakin olla haalea lohtu hyvän metsästyskoiran menettäneelle.

Eniten satunnaista sivustaseuraajaa hämmentää kuitenkin se, kuinka erilaisissa maailmoissa iso osa suomalaisista tuntuu elävän. Näin siitä huolimatta, että merkittävä osa suomalaisista kaupungistui vasta viitisenkymmentä vuotta sitten.

Raja kaupunkien ja maaseudun välillä tuntuu nousseen korkeammaksi kuin monet valtioiden väliset rajat. Tämä ei lupaa jatkolle hyvää. Kun monet megatrendit liikkuvat maaseudun perinteisiä elämänmuotoja vastaan, voi puheiden pelätä jyrkentyvän entisestään tulevaisuudessa.

Kun auto ja hirvieläin kolaroivat Lahden seudulla, Kimmo Salo voi saada kutsun suurriistavirka-apuun: "Kyse ei ole metsästystilanteesta. Tehtävät tulevat aina poliisin kautta"