Lukijalta: Lahden suunnitelmat hakoteillä – koulun lakkauttaminen pudottaa pohjan massiiviselta runkovesiputki-investoinnilta

Pekka Reiman

Olen selvittänyt Lahden Kivijärven koulun lakkauttamisasiaa monitahoisesti. Aluksi luotin, että palveluverkkosuunnitelmat vastaavat normaaleja kunnallisen valmistelun standardeja, eli perusasiat ovat kunnossa.

Keskustelussa kylätiellä kävi ilmi, että ainakin Mäkelän osalta palveluverkkosuunnitelma on tuuliajolla: Lahden kaupunki omistaa Räykkyläntien ja Mäntymäentien välistä liki kymmenen hehtaarin alueen. Tälle alueelle, Kivijärven koulun välittömään läheisyyteen on suunnitteilla asuntoalue lapsiperheille.

Vahvistin tiedon Lahden kaupungin kaavoituksesta vastaavilta viranhaltijoilta. Kävi ilmi, että alueelle tulee lähiaikoina uusi kaava, joka mahdollistaa 2 000 asukkaan taajaman Mäkelään. Kaavoituksen lähtökohtana on ollut yhdyskuntasuunnittelu lapsiperheille luonnon helmassa: koulu turvallisen kävelymatkan päässä, vedet ja viemärit kaupungin verkossa, uimarannat ja kalavedet kiven heiton päässä.

Kun kaavoitusprosessi aloitetaan, ei yleensä muuteta kaavoituksen lähtökohtia kesken prosessin. Palveluverkkosuunnitelma tuottaa tässä valossa kaupungin kassavirtaan miljoonaluokan vuosittaisen loven: tärvellään markkina-arvo noin 50 kaupungin tontilta, puhumattakaan näille tonteille tulevista veroa maksavista asukkaista.

Mäkelästä on pendelöity töissä Helsingissä. Nyt se onnistuu vaikka Teslalla, ilman Lahden keskustan ruuhkia. Veronmaksajia tarjolla Helsingin työssäkäyntialueelta.

Tärvellään markkina-arvo noin 50 kaupungin tontilta, puhumattakaan tonteille tulevista veroa maksavista asukkaista.

Yksityisten peltojen pientareilla Mäkelässä näkyy sinisiä putkenpäitä. Ne ovat runkovesiputken liittymäpisteitä, jotka mahdollistavat rakentamisen ja liitännän kunnallistekniikkaan.

Ne eivät ole käytössä, koska vanhassa kaavassa ei ole ollut paikkoja rakennuksille. Uusi, lähiaikoina vahvistettava kaava poistaa tämän ongelman: talonpaikkoja lapsiperheille tulee näiden putkien lähiympäristöön.

Koulun lakkauttaminen pudottaa pohjan massiiviselta runkovesiputki-investoinnilta välillä Heinola-Lahti. Sille on laskettu (toisin, kuin esimerkiksi liikennesuunnitelma Liisulle) takaisinmaksusuunnitelma kaavoittamalla taloja tuleville veronmaksajille. Koulupäätös tärvelee koko suunnitelman.

Lahdessa ei ole järjestelmää, jolla viranhaltijat voisivat hallita prosessejaan ja välttää palveluverkkomokat.

Lahden ongelmana eivät ole yksittäiset puuhastelut Liisun tai palveluverkon kanssa. Ongelmana ovat riitelevät, asioihin perehtymättömät poliitikot yhdistettynä poikkitoimialaisen prosessijohtamisen puutteeseen.

Lahdessa ei ole selkeää järjestelmää, jolla viranhaltijat voisivat hallita prosessejaan, ja siten välttää Liisut ja palveluverkkomokat. Prosessitoiminnan turvaverkkoa kutsutaan laatujärjestelmäksi. Se sisältää esimerkiksi listaukset perusasioista, jotka tulee ensin tarkistaa, kun ryhdytään hallinnollisiin toimiin.

Liisussa törmätään suoraan takaisinmaksusuunnitelman puutteeseen, palveluverkossa ei ole ainakaan Mäkelän osalta otettu puhelua kaavoittajalle.

On turha tarrautua näihin yksittäistapauksiin, tulevaisuutemme on vastaavia mokia täynnä, ellemme toteuta jonkinlaista ryhtiliikettä hallinnon laadun osalta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut