Lukijalta | Ratkaistaan jengiytyminen jengeillä

Jengien lupaama "veljeys" ei ole todellista. Pakotetaan, kiristetään, uhkaillaan, ohjataan tekemään rikoksia. Lopuksi estetään lähtemästä, määrätään iso jengisakko – tai oma perhe pahoinpidellään.

Pahin "rikos" on poliisille puhuminen ja suurin hyve kuulustelussa vaikeneminen. Palkintona kokelas saa jäädä mukaan julmaan meininkiin, ehkä pidemmän päälle yletä katkerassa hierarkiassa. Joukossa pitää alistua ylempien tahtoon, mutta vastalahjana saa alistaa alempiaan ja osallistua kollektiiviseen voimankäyttöön.

Yhteiskuntamme huutaa disruptoivia, hyvällä tavalla radikaaleja siirtoja ja rakenteellisia uudistuksia, eli ehdotan hyviä jengejä huonojen rikollisten tilalle. Ei ole mitään periaatteellista estettä sille, ettei jengien markkinointiin kuuluvia implisiittisiä valheellisia lupauksia veljeydestä ja hyvästä olosta voisi oikeasti toteuttaa.

Miksemme näe todellista nuorten yhteenliittymää, jossa ei kärsittäisi yksinäisyydestä ja heikkouden tunteesta ja korvattaisi sitä uhmakkaalla käytöksellä, vaan oikeasti autettaisiin ja nostettaisiin toisia? Siinä pomot eivät alistaisi muita, vaan olisivat valtuuksiltaan selviä, avoimen valvonnan kohteena ja demokraattisesti vaihdettavissa.

Jengivaatteet tai tunnukset, jos sellaisia halutaan harrastaa, olisivat aivan mahdollisia, eikä niissä olisi pakko hyödyntää mustaa väriä ja väkivallalla pelottelua. Niissä ei olisi sellaista paheksuntaa ja pelkoa, jota nykyisten olemassa olevien jengien jäsenet haluavat ulkoasun herättävän, ääritapauksena äärioikeiston usein hellimä hakaristi.

Myös varainhankinta olisi hyvällä jengillä aivan mahdollista ja samalla ehdottoman suositeltavaa. Miksi jengin pitäisi hankkia rahaa törkein keinoin, kun hyviäkin on saatavilla? Ehkä niistä kehkeytyisi rahasampoja, paljon tuottoisampia kuin huonojen jengien rikokset. Ehkä tätä kautta saataisiin laskettua nuorisotyöttömyyttä.

Miksemme näe todellista nuorten yhteenliittymää, jossa ei kärsittäisi yksinäisyydestä ja heikkouden tunteesta.

Huono idea?

Kirjoittaja on helsinkiläinen valtiotieteiden maisteri.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut