Lukijalta | Aitoa todellisuutta väreihin katsoen tai katsomatta

Kiitos päätoimittaja Markus Pirttijoelle juuri nyt aikaan ja paikkaan sopivasta Esalais-kirjoituksesta "Afrikan tähti on suvaitsevainen verrattuna korttipakkaan, joka on täynnä rasismia, sukupuolisyrjintää ja seksismiä" (ESS 24.10.) Afrikan tähti -pelin keskustelussa. Samaa ei voi sanoa Elisa Lientolan mielipidekirjoituksesta "Afrikan tähden voisi jättää historian kirjoihin" (ESS 28.10.). Jälkimmäinen oli mielestäni oikean todellisuuden päälle rakennettua keinotekoista todellisuutta, metatodellisuutta.

Afrikan tähti on suvaitsevainen verrattuna korttipakkaan, joka on täynnä rasismia, sukupuolisyrjintää ja seksismiä

Elisa Lientola toivoi kritisoimansa pelin sijasta empaattista lähimmäisen kohtaamista. Lauantaina 23.10. 2021 olin kiirevastaanotolla Lahden sote-keskuksessa. Minua tutkinut lääkäri oli kotoisin Etiopiasta. Kohtaaminen lämpeni kerrottuani käyneeni kolme kertaa Etiopiassa ja pitäväni maan ihmisistä.

Tervehdittyäni tohtoria vielä amharan kielellä, olimme kaukana Afrikan tähti -maailmasta. Hän kertoi rakastavansa maatamme.

Huoneesta tultuani kerroin iloisin ilmein seuraaville potilaille, että heitä odottaa ystävällinen ja ammattitaitoinen etiopialainen lääkäri.

Ensimmäisellä Etiopian matkalla 1974 sain vahvan kokemuksen hyvästä "toiseudesta", kun Afrikan aurinko sai naamani heti vähän tummemmaksi. Eräs etiopialainen totesi minua katsoen: ”Hei, nyt sinäkin alat näyttää ihmiseltä.”

Mitä rasismia, voisi tästä todeta nyt toisin päin. Näin en tehnyt. Etiopialaiset ja vielä tummemmat sudanilaiset kasvot Etelä-Sudanissa tulivat lähetyssihteerin työmatkoillani hyvin lämpimiksi ja minutkin kohdattiin aidosti ”kalkkilaivan kapteenina”.

Tervehdittyäni tohtoria amharan kielellä, olimme kaukana Afrikan tähti -maailmasta.

Minä ja kaikki lapsemme olemme pelanneet Afrikan tähti -peliä ilman pienintäkään rasistista tai kolonialistista tuntumaa. Suomen kodissamme oli 1970-luvun lopussa etiopialainen vieras Mekane Yesus -kirkosta Etiopiasta.

Muutaman vuoden ikäisellä tyttärellämme oli silloin käsissään hyvin rakas tummaihoinen räsynukke. Istuessaan etiopialaisen vieraamme vieressä hän siirsi kätensä tämän käsivarrelle ja alkoi hiljaa sivellä sitä katsoen aina välillä nukkeen. Ihan samanlainen väri!

Toivon, että Afrikan Tähti -peli, värilliset nuket ja vastaavat saisivat jatkossakin luoda keskellemme aitoa todellisuutta ja lähimmäisyyttä ihmisten väreihin katsoen tai katsomatta.

Kirjoittaja on kärköläläinen rovasti.

Afrikan tähti -pelin ongelma on, että maanosan yhä jatkuva ryöstäminen kuvataan hauskana valkoisten seikkailuna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut