Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even Esalainen Lahti on tarjonnut siltainsinööreille tilipäiviä

Se mikä ei ole mitattavissa, ei ole faktaa. Meillä on outo tapa olettaa asioiden olevan totta ilman, että pystymme niitä faktoilla perustelemaan. Kun asiaa ryhdytään selvittämään faktoihin ja tilastoihin perustuen, niin oletus ja se kuuluisa mutu häviää.

Mitä jos Lahti olisikin vain meidän Lahti? En liene ainoa, joka hämmästelee täällä käsitystä, että teemmepä mitä tahansa, niin sen tulee olla vähintään Suomen parasta, ellei peräti maailman parasta. Miksi? Pitääkö meidän kantaa jotain superkaupungin viittaa osoittaakseen, että olemme maailman parhaita? Ei pidä.

Pian päättyvä Euroopan vihreä pääkaupunki -juhlavuosi on hyvä esimerkki. Kun titteli kolme vuotta sitten Oslossa voitettiin, lensi hattuja ilmaan ja julistettiin, että Lahti pääsee maakuntasarjasta eurooppalaisten huippujen seuraan. Kuviteltiin, että taivaat repeävät ja koko Eurooppa ryntää tänne katsomaan Lahden ihmettä. Jaloja ja yleviä unelmia, mutta mitä sitten kävikään?

Ei ole matkakeskuksen kuparikatoksen alla kuultu iloista eurooppalaista puheensorinaa, eivätkä ole eurooppalaiset mediat Lahdesta juttuja tehneet, vaikka niin kuvittelimme.

European Green Capital 2021 -titteli ei kuitenkaan ole tärvellyt Lahden mainetta. Minäkään en pysty tätä näkemystäni faktoilla todistamaan, mutta olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tämä titteli on edesauttanut esimerkiksi lahtelaista talouselämää.

Mitä jos Lahti sittenkin päättäisi olla maailman paras Lahti?

Kuinka paljon ovat paikalliset yritykset saaneet tilauksia Euroopasta? Kuinka vihreän pääkaupungin maine on kasvattanut työllisyyttä ja väkilukua? Ovatko paikallisille yrityksille ovet Eurooppaan avautuneet paremmin, kun asiakkaat ovat kuulleet, että tulevat Lahdesta?

Nämä ovat niitä aitoja mittareita millä tämä pystyttäisiin näyttämään toteen.

Ylevillä teemavuosilla on myös taipumus vetää mukaansa kaiken maailman konsultteja. Legendaarisen kirjailijan Arto Paasilinnan hulvaton hahmo siltainsinööri Jaatinen on tästä mainio esimerkki. Kun kunnissa ryhdytään isompiin projekteihin, pelmahtaa paikalle myös nämä Paasilinnan siltainsinöörit. Näiltä humandereilta luovia ratkaisuja riittää, kun tilipäivä silmissä kiiluu.

Lahdessakin on parin vuoden aikana tehty vihreitä investointeja, kuten esimerkiksi älypyörätie ja ainutlaatuinen fillariympyrä. Näissäkin projekteissa oli mukana ulkopuolisia ”jaatisia”.

Nyt ei todellakaan ole itsekkyyden aika, kun on kyse koronasta

Onpa täällä käynnissä myös kokonainen hotelli-kylpyläkonsepti, mihin on myös vedetty mukaan vihreä valttikortti. Tällä hetkellä Ranta-Kartanon jättihankkeen tunnistaa viherprojektina vain vanhan parkkipaikan rappeutuneesta asfaltista, minkä halkeamissa rehottavat rikkaruohot. Eivät pyöri nosturit, eivätkä myllää maansiirtokoneet ja koko tivoli on jo nyt kaksi vuotta aikataulusta myöhässä.

Mitä jos Lahti sittenkin päättäisi olla maailman paras Lahti? Kaupunki missä asuisi onnellisia ihmisiä ja he olisivat tyytyväisiä siihen mitä meillä on, eivätkä unelmoisi siitä mihin meillä ei ole varaa?

Kyllä Lahti voisi tästä huolimatta olla kaupunki, joka kehittyisi ja katsoisi eteenpäin. Mutta tehdään se kaupunkilaisten, eikä konsulttien toiveiden mukaan.

Liisu, rakas lapsi vai naapurin kakara?

Häiriköt saatava pois jalkapallokatsomoista