Pääkirjoitus Nuorten maksuton ehkäisy toteutuu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus sai maanantaina päätettyä nuorten maksuttoman ehkäisyn laajentamisesta maaliskuun alusta alkaen koskemaan kaikkia alle 20-vuotiaita päijäthämäläisiä. Jos yhtymä saa hakemansa valtiontuen, maksuttomuus ulotetaan alle 25-vuotiaisiin, ja yhtymä ryhtyy edistämään seksuaaliterveyttä sosiaalisessa mediassa toteutettavalla kampanjalla.

Vaikka ilmaisen ehkäisyn tarjoamiselle on vahvat asiaperusteet, siitä päättäminen ei ollut helppoa. Yhtymän hallitus ehti keväällä torjua koko aikeen, mutta toukokuun lopussa yhtymäkokous palautti asian selvällä enemmistöpäätöksellä uuteen valmisteluun. Sen tuloksena maksuttomuus rajattiin koskemaan alle 20-vuotiaita, kun hallituksen aiemmin torjumassa esityksessä sen piiriin olisivat päässeet kaikki alle 25-vuotiaat.

Nuorten maksuton ehkäisy on tutkimusten mukaan lisännyt ehkäisyn käyttämistä ja siten vähentänyt ei-toivottujen raskauksien määrää ja raskaudenkeskeytyksiä. Tämä on huomionarvoista erityisesti Päijät-Hämeessä, missä raskaudenkeskeytyksiä tehdään maan keskiarvoa enemmän. Ilmaisuuden on todettu myös parantavan nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, ja sen toivotaan tehostavan seksuaalineuvonnan tarjoamista nuorille. Väestöliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat suositelleet kunnille ilmaisen ehkäisyn tarjoamista jo vuodesta 2006, ja noin neljäsosa kunnista on päättänyt sen tarjoamisesta.

Yhtymäkokouksen selvä viesti antaa syyn toivoa, että alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy saataisiin vihdoin maaliin Päijät-Hämeessä

Ehkäisyn maksuttomuutta on vastustettu siitä syntyvien kustannusten vuoksi ja moraalisin perustein. Jos yhtymä ei saa valtionavustusta, ensi vuoden noin 800 miljoonan euron budjetista on löydyttävä ehkäisyyn noin 110 000 euroa. Moraaliin vedotaan, kun vaaditaan, että nuoret kantakoot tekojensa seuraukset. Samanlaisella logiikalla voisi torjua ennaltaehkäisevää terveystyötä hyvin laajalti.

Yhtymäkokouksen ja yhtymähallituksen äänestyksissä useiden puolueiden äänet ovat hajaantuneet. Maksuton ehkäisy mainitaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa, mutta kaksikin demaria on vastustanut asiaa yhtymän äänestyksissä. Kokoomuslaiset ovat äänestäneet puolesta ja vastaan. Keskustalaiset ja kristillisdemokraatit lähinnä vastaan ja vihreät sekä vasemmistoliiton edustajat puolesta. Mielenkiintoista on, että kristillisdemokraattien puoluekokous päätyi elokuussa kannattamaan maksutonta ehkäisyä sillä perusteella, että se vähentää aborttien määrää.

Päijät-Hämeessä raskaudenkeskeytyksiä tehdään maan keskiarvoa enemmän.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu nuorille etenee – siihen on budjetoitu kymmenen miljoonaa euroa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut