Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sukupolven vaihtuminen on Villähteen mahdollisuus

Villähteen koulupiiri kattaa ison alueen. Siellä on muun muassa vanhempi, laaja, tiiviisti rakennettu pientaloalue. Alue on rakennettu 1970- ja 1980-luvuilla.

Se on erinomaisesti kaavoitettu lapsiperheitä ajatellen. Pieniä tontteja kompensoivat yhteiset ”ringit” leikkipaikkoineen sekä tonttien väliin jäävät ”kunnanmaa”-kaistaleet.

Alue on erittäin toimiva ja turvallinen. Se on myös arkkitehtuurinsa puolesta hieno aikakautensa edustaja.

Perheistä, jotka talot rakensivat, ovat lapset jo aikaa sitten lähteneet ja vanhemmat elämänsä ehtoopuolella. Monet heistä asuvat kuitenkin edelleen rakentamissaan taloissa. Alueen asukkaiden keski-ikä on siis korkea.

Väistämättä pian on edessä sukupolvenvaihdos. Onko tämä otettu huomioon väestöennusteissa?

Tekeekö kaupunki nyt itseään toteuttavan ennusteen lakkauttamalla Villähteen koulun ylemmät luokat ennen tätä. Koulun läheisyys on kuitenkin yksi tärkeimpiä lapsiperheiden muuttamisperusteista.

Onko tämä otettu huomioon väestöennusteissa?

Monet lapsiperheet haaveilevat omakotitalosta. Talot vanhemmalla alueella ovat kohtuullisen kokoisia, suuri osa hyvin, jotkut vähän huonommin hoidettuja, niin kuin aina, mutta korjattavissa. Ne ovat myös kohtuullisen hintaisia.

Se taas mahdollistaa hankinnan hieman pienemmilläkin tuloilla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua ostaa tai rakentaa taloa uusilla alueilla. Kestävän kehityksen vuoksi olisi tärkeää pitää näinkin laaja, jo valmiiksi rakennettu ympäristö elinvoimaisena ja houkuttelevana.

Lahden ja Nastolan yhdistymisen myötä saadut leveämmät hartiat voisivat kannatella myös vanhan Nastolan nauhataajamaa niin, etteivät hyvät alueet surkastu ja jää vain yhden sukupolven kertakäyttöalueiksi.

Olen aivan varma, että tämäkin pientaloalue nousee arvoonsa hyvän sijaintinsa (kaupat ja uimaranta kävelymatkan päässä, valaistulle kuntopolulle ja ladulle pääsee suoraan), kaavoituksensa ja myös juuri 1970- ja 1980-lukujen arkkitehtuurin ansiosta. (Luin lehdestä, että 70-luvun omakotitalot alkavat olla kysyttyjä.), jos vain kaupunki ei tee nyt lyhytnäköisiä päätöksiä.

Kirjoittaja on villähteeläinen.