Vili Uuskallion Esalainen Kesällä jännätään, löytyykö Lahden kaupunginsairaalan liepeiltä uhanalaisia sittiäisiä – niiden pelastaminen kävisi valtiolle kalliiksi

Ensi kuulemalta luulin, että kyse on harvinaisesta linnusta. Äskettäin pidetyssä Lahden sairaalanmäen kaavaillassa kerrottiin, ettei alueelta ole löytynyt pohjaveden lisäksi muita tunnistettuja ympäristöarvoja kuin rekistereihin merkitty piilolantiaishavainto vuodelta 1946.

Googlettamalla selvisi, ettei kyseessä ole Suomessa harvinainen tiaislaji vaan noin seitsemän millin mittainen kiiltävänmusta sittiäinen.

Kaavoittajan mukaan koppakuoriaisen mahdollista esiintymistä on selvitettävä samalla, kun kaupunginsairaalan ja entisen kansanopiston viereen kaavaillaan parkkitaloa ja kahta asuinkerrostaloa.

Kuulostaa melko uskomattomalta, että 75 vuoden takainen kuoriaishavainto ohjaa kaavoitusta kaupungin keskustassa. Vuonna 1946 nykyinen kaupunginsairaalan tontti oli vielä väljästi rakennettua, joten olosuhteet ovat ehtineet muuttua paljon.

Sotien jälkeen kansanopiston vieressä oli laaja puutarha-alue, josta osa jäi parkkikentän alle. Kenties kansanopiston hyönteiskurssilla on kauan sitten tutkittu pihamaan kuoriaislajistoa ja löydetty samalla piilolantiainen?

Laji.fi-sivuston mukaan piilolantiaisesta on tehty Suomessa 237 havaintoa. Havaintotietojen mukaan Lahdessa vuonna 1946 tehty havainto on ”jalkakäytävältä sairaalan läheltä”. Näyte on asiantuntijoiden varmistama, ja se on talletettu Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmiin.

Piilolantiainen on määritelty Suomessa erittäin uhanalaiseksi, mikä on toiseksi kriittisin luokitus äärimmäisen uhanalaisen jälkeen.

Lajin elinympäristöä ovat ennen muuta kuivat niityt, kedot ja nummet, mutta myös puistot, pihamaat ja puutarhat. Piilolantiaisen elinolosuhteita ovat heikentäneet peltomaiden muutokset ja avoimien alueiden sulkeutuminen.

Laji.fi-sivuston havainnoista suurin osa havainnoista on tehty kauan sitten. Nastolan Uudessakylässä laji havaittiin syyskuussa 1944. Padasjoella laji on rekisterin mukaan havaittu vuonna 1882. Hämeenlinnassa tuorein havainto on vuodelta 1955.

Sairaalanmäeltä piilolantiaista etsitään ensi kesänä. Nimestään päätellen otusta on vaikea löytää. Sen latinankielinen nimi eupleurus subterraneus taas viittaa siihen, että etsintöjä on tehtävä maan alla.

Sairaalanmäen asemakaavaa valmisteleva kaavoitusarkkitehti Päivi Airas ennakoi, ettei kaukainen kuoriaishavainto muodostu esteeksi kaavoitukselle. Asiasta keskustellaan ely-keskuksen kanssa ensi viikolla.

Viranomaisten on käytävä asia läpi, koska luonnonsuojelulaki kieltää erityisesti suojeltavan lajin säilymiselle tärkeän esiintymispaikan hävittämisen tai heikentämisen. Esiintymispaikan määrittelystä ja sen rajoista päättää ely-keskus.

Jos kiellosta aiheutuu alueen omistajalle tai haltijalle merkityksellistä haittaa, tällä on oikeus saada siitä valtiolta täysi korvaus.

Sairaalanmäelle kaavoitettavan rakennusoikeuden arvo kohoaa pelkästään kahden kerrostalon osalta miljooniin euroihin. Jos harvinainen sittiäinen kuin ihmeen kaupalla löytyisikin, valtion olisi kaivettava isosti kuvetta sen pelastamiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut