Pääkirjoitus: Koronapassille on syytä valmistella pikaisesti jatkoaikaa, sillä epidemia tuskin rauhoittuu ennen vuodenvaihdetta

Pääministeri Sanna Marin piti Ylen haastattelutunnilla sunnuntaina perusteltuna valmistella koronapassille jatkoaikaa yli vuodenvaihteen. Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi asiantuntijoiden ilmaisemaan huoleen Ylen haastattelutunnilla sunnuntaina pitäessään perusteltuna, että hallitus hakisi eduskunnalta jatkoa pari viikkoa sitten käyttöön otetulle koronapassille. Samaa asiaa kiirehtivät viimeksi viikonloppuna sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta. Molemmat muistuttivat STT:n haastattelussa, että koronapassin salliva laki on voimassa vain tämän vuoden loppuun. Apuväline uhkaa siten jäädä varsin lyhytikäiseksi, ellei hallitus ryhdy pikaisesti valmistelemaan sille lisäaikaa.

Kiirehtiminen on paikallaan, sillä koronapassi on ehtinyt osoittaa nopeasti hyödyllisyytensä syksyn mittaan uudestaan vaikeutuneen epidemiatilanteen hallinnassa. Kovia kokeneet ravintolat ovat sen ansiosta voineet toimia kutakuinkin normaalisti myös siellä, missä niitä muuten sitoisivat tiukat rajoitukset.

Koronatartuntojen kovin lisääntymisvauhti on viime viikkoina laantunut, mutta mikään ei viittaa siihen, että epidemia rauhoittuisi ratkaisevasti vielä pitkiin aikoihin. Tästä pitää huolen yksin rokottamattomien suuri määrä. Siksi hallituksen ja eduskunnan on syytä varmistaa riittävän ajoissa, että koronapassi pysyy valikoimassa myös ensi vuoden puolella yhtenä tarpeellisena työkaluna muiden joukossa.

Voimassa oleva laki sallii hyödyntää koronapassia tilanteissa, joita koskevat viranomaisten määräämät rajoitukset. Ne raskauttavat tällä hetkellä lähinnä vain ravintoloita, mutta jos epidemia alkaa taas pahentua ja sairaanhoito kriisiytyy, kasvaa paine ryhtyä palauttamaan rajoituksia muillekin elämänalueille. Koronapassi madaltaisi aina vaikeiden rajoituspäätösten kynnystä ja todennäköisesti myös vahvistaisi entistä houkuttelevampana kannustimena rokotekattavuuttamme, joka viime aikoina on kasvanut valitettavan verkkaisesti.

Pääministeri Marinin mukaan hallitus ei tosin suunnittele nyt uusia rajoitustoimia, koska se pitää edelleen rokotuksia olennaisimpana koronan hallitsemiskeinona. Tässä hallitus on sikäli oikeassa, että viruksella on aivan liian paljon tilaa riehua niin pitkään kuin liian suuri määrä suomalaisia on syystä tai toisesta vailla rokotesuojaa.

Rokotusten ohella ovat silti välttämättömiä myös koronapassin kaltaiset apukeinot. Toisin kuin salaliittoteorioihin höyrähtänyt vähemmistö uskottelee, ne nimenomaan auttavat kukin omalta tärkeältä osaltaan varmistamaan, ettei yhteiskuntaa jouduta enää sulkemaan yhtä laajasti kuin epidemian alkuvaiheessa. Silloin, kun rokotesuoja oli vasta kaukainen haave.

Epidemia ei rauhoitu ratkaisevasti vielä aikoihin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut