Chiméne Bavardin Esalainen Kuka kelpaa koiranomistajaksi? Pennusta haaveileva voi törmätä muuriin, jos ei halua viedä koiraa näyttelyyn tai ei muuten läpäise kasvattajien kysymyslistoja

Olipa kerran nelikymppinen nainen, jolla oli koira. He asuivat onnellisesti uudessa kerrostaloasunnossa, jossa koirallakin oli hyvä olla. Nainen kävelytti koiraa ennen töihin lähtöä ja työpäivän jälkeen he kävivät pitemmällä lenkillä. Koira oli niin rakas, että siitä oli asunnossa valokuvia ja se kulki naisen matkassa melkein joka paikkaan. Koira palvoi emäntäänsä. Muita ihmisiä joskus nauratti, kun koira tuijotti naista ja jäi ikkunaan katsomaan, jos nainen lähti kauppaan.

Vanhemmiten koira alkoi sairastelemaan ja sen emäntä oli huolesta sekaisin. Nyt nainen tuijotti koiraansa ja yritti miettiä sattuiko sitä. Nainen käytti rahansa eläinlääkäriin, mutta ei tehnyt mitään, mikä olisi pitkittänyt koiran tuskaa. Sitten koira piti lopettaa. Se oli koiran kanssa kahdestaan 11 vuotta asuneelle naiselle kova paikka.

Useamman kuukauden suremisen jälkeen nainen päätti, että hän haluaisi ostaa itselleen uuden koiran. Se ei ollutkaan niin helppoa kuin voisi luulla.

Kuten on uutisoitu, korona nosti Suomessa pintaan koirabuumin. Yhtäkkiä kaikki, jotka olivat koskaan harkinneet koiran ostamista, selailivat kuumeisesti rotukoirien kasvattajien sivuja. Buumi aiheutti sen, että suosituimpien rotujen kohdalla kysyntä ja tarjonta eivät kohdanneet. Jokaista pentua kohti oli kymmeniä halukkaita ostajia, ja innokkaimmat halusivat varata pennun jo ennen astutusta.

Uudesta koirasta haaveileva nainen oli hämmentynyt. Hän mietti, miten kasvattajia olisi järkevintä lähestyä. Hän päätti lähettää viestejä, joissa kertoi etsivänsä pentua ja olevansa kiinnostunut tutusta rodusta. Moni kasvattaja ei vastannut tiedusteluihin mitään, toiset kertoivat, että pennut on varattu kuukausia sitten.

Nainen jatkoi viestittelyä, ja vihdoin muutama kasvattaja suostui harkitsemaan häntä ostajaehdokkaaksi. Se edellytti, että hänen piti vastailla pitkiin ja yksityiskohtaisiin kysymyslistoihin elämäntilanteestaan tai kirjoittamaan itsestään hakemuksia. Nainen ymmärtää hyvin, että kasvattajat haluavat pennulle hyvän kodin, mutta osa kysymyksistä tuntui epäoleellisilta. Kasvattajat halusivat tietää tarkkaan ammatin, työpäivien pituudet, harrastukset sekä asunnon ja perheen koon. Plussaa sai, jos olisi kiinnostunut näyttelyistä. Nainen oli oikeasti etsimässä kotikoiraa, mutta sitä hän ei uskaltanut sanoa ääneen. Myöskään pennun hintaa ei saanut tiedustella ennen loppuvaihetta. Se ei ole kuulema korrektia.

Samanlaisia kokemuksia on kuulunut muualtakin. Moni on kertonut lähettäneensä kasvattajille kymmeniä kyselyitä, mutta niihin ei ole vastattu. Koska rotupiirit ovat pieniä, kasvattajat ovat keskustelleet ostajaehdokkaista keskenään. Jotkut kasvattajat ovat närkästyneet, jos pennun ostaja on lähettänyt saman hakemuksen useammalle kasvattajalle. Eräs kertoi, että muutamat kasvattajat pitivät kaupanteon ehtona näyttelyissä kiertämistä ulkomailla. Jotkut kasvattajat korostavat pennun terveystutkimuksia ja kuvauksia kaupan jälkeen, toiset jatkuvaa yhteydenpitoa ja kuulumisten vaihtoa.

Nainen on edelleen ilman koiraa ja häntä väsyttää. Hän vain haluaisi koiran, jonka kanssa voisi käydä kävelyllä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut