Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tarvitseeko Lahti tornitaloja ja slummikorttelin? – Paavolan kaupunkikuva muuttuisi liian tiiviiksi ja urbaaniksi

Kaavoitus – yleis- ja asemakaavoitus – on symbolikieleltään sellaista ”hepreaa” useimmille kaupungin luottamushenkilöille, puhumattakaan tavallisille kaupunkilaisille, että laaditun kaavan sisältö ei välttämättä avaudu, ennen kuin nähdään lopputulos toteutettuna. Toteutuma saattaa ollakin sitten yllätys.

Lahdessa on parhaillaan vireillä Paavolan alueelle niin sanottuun Iskun kortteliin Lahden olosuhteissa poikkeuksellisen tehokas ja normaalista poikkeava asemakaava. Korttelirakenne tulisi olemaan hyvin tiivis ja pisteenä iin päällä 12–16-kerroksisia tornitaloja.

Kaavan mitoitusperusteena on 535 uutta asuntoa noin tuhannelle uudelle asukkaalle, siis todella tehokas ja huomattavasti ylimitoitettu kaava.

Iskun kortteliin kaavaehdotus kymmenelle kerrostalolle Lahdessa

Tuleva kaupunkiympäristö poikkeaisi hyvin paljon nykyisestä lähiympäristöstä ja kaupunkikuvasta. Korkeat ja tiiviit tornitalomassat eivät ole ihmisläheisiä ja viihtyisiä eivätkä Lahden ympäristökaupungin imagon mukaisia. Paavolan kaupunkikuva muuttuisi liian tiiviiksi ja urbaaniksi.

Valtakunnalliset väestöennusteet tuleville vuosille ja vuosikymmenille arvioivat Lahden väkiluvun säilyvän hädin tuskin edes nykyisellä tasolla. Tosiasiallinen asuntorakentamisen tarve on siten pääasiassa poistuvan asuntokannan korvaaminen uustuotannolla.

Kaupungin omat väestöennusteet ovat ilmeisen utopistisia. Epärealistisuus näkyy sekä asuntorakentamisen liiallisessa kaavoittamisessa että epärealistisissa liikennesuunnitteluhankkeissa. Haihattelu tulee meille kaupunkilaisille kalliiksi.

Eikö kortteliin riittäisi tavanomainen rakennustehokkuus?

Liiallinen asuntorakentamisen kaavoitus on jo nykyisellään johtanut normaalin kysynnän ja tarjonnan vääristymiseen sekä vuokra- että omistusasuntomarkkinoilla. Lisäksi kaupunki sotkee tilannetta vielä omalla asuntotuotannollaan.

Päijät-Hämeen keskussairaalan uusi osa valmistuu kesällä – seuraava vaihe on jo suunnitelmissa

Tornitalobuumi on ohimenevä muoti-ilmiö, ja Lahdessa kyllä riittää tilaa väljempään ja ihmisläheisempään kaupunkiympäristön toteuttamiseen. Me lahtelaiset haluamme säilyttää kaupunkimme viihtyisänä keskikokoisena suomalaisena kaupunkina.

Iskun korttelin kaavoitus on tehty nimensä mukaisesti yksityisen maanomistajan aloitteesta, ja maanomistajalla on tietenkin intressi ”ulosmitata” toteuttamisesta itselleen mahdollisimman suuri kate ja voitto.

Maksattaako kaupunki yksityisen maanomistajan ahneuden meidän tavallisten kaupunkilaisten ympäristön ja asukkaiden asumisviihtyvyyden kustannuksella? Eikö kortteliin riittäisi tavanomainen rakennustehokkuus ja avarampi ja viihtyisämpi kaupunkimiljöö?

Nyt kuntavaalien jälkeen, kun te uudet luottamushenkilöt alatte käsitellä kaavoitus- ja liikennehankkeita eri toimielimissänne, te vaikutatte samalla jälkeenne jättämäänne kaupunkikuvaan ja muuhun kaupungin asuntopolitiikkaan. Jälki on joko hyvää tai huonoa, ja se vaikuttaa ja näkyy kaupungissa jopa vuosikymmeniä.

Ennen kuin peruuttamatonta ehtii tapahtua, on keskustelun paikka.

Tällä hetkellä monet esillä olevat kaavoitus- ja liikennehankkeet eivät vaikuta kaikilta osin perustelluilta. Ennen kuin peruuttamatonta ehtii tapahtua, on kaupunkilaisen ja luottamushenkilöiden avoimen keskustelun paikka mainituista asioista.

Kirjoittaja on Lahden kaupunkilainen.

Onnelantien entisen rukoushuoneen tontin kerrostalokaavasta vihdoin päätös Lahdessa – ponsiesitys puurakentamisesta tyssäsi valtuustossa