Lukijalta: Petrokemian ja ase- tai ammusteollisuuden tuotteita ei tule hyväksyä urheilun yhteyteen

Anssi Autere

Keskustelu urheilun ja ”urheilun” syvimmästä olemuksesta on miltei olematonta. Olen jo pitkään ihmetellyt, miten formulat, rallit, moottoripyöräilyt sekä haulikolla ja muilla tuliaseilla paukuttelut liittyvät urheiluun.

Miksi joissakin lajeissa tavoitteena on toisen ihmisen vahingoittaminen ja suoranainen pahoinpitely?

Television urheiluruuduissa ja -katsauksissa sekä lehtien urheilu-uutisissa jostain kummallisesta syystä nämä mainitut miljonäärien pöristelyt, tuliaseilla paukuttelut ja monin tavoin toteutettavat pahoinpitelyt uutisoidaan, joskus jopa pääuutisena.

Lahtelaisella rallilupauksella Sami Pajarilla on ensi kauteen vain hyviä reittejä tarjolla: "Kummankin paketin arvo on satojatuhansia euroja"

Mielestäni kaikki moottoriavusteisilla kulkuneuvoilla pörräämiset, paukuttelun härvelit ja väkivaltaa ihannoivat kamppailut tulee poistaa urheilu-nimikkeen yhteydestä. Näistä hullutuksista on päästävä eroon.

Urheiluun liittyvät katsaukset pitää nimetä totuudenmukaisesti, ja urheilua ovat näin ollen lajit, jotka toteutetaan henkilön älyn avulla ja lihasvoimien hallinnalla ilman moottorien apuja ja vailla väkivallan uhkaa.

Urheilijan polttoaineena sallittakoon vain terveellinen ravinto. Petrokemian ja ase- tai ammusteollisuuden tuotteita ei tule hyväksyä urheilun yhteyteen.

Urheilijan polttoaineena sallittakoon vain terveellinen ravinto.

Maailman antidopingtoimisto Wada laatii säännöstöt ja valvoo, että sääntöjä myös noudatetaan. Urheilijan terveys ja luonnon arvojen kunnioittaminen on asetettava tärkeimmäksi tavoitteeksi myös urheilussa.

Ihanteissa palattakoon lähelle Antiikin Olympian kisoja ja vuoden 1896 Ateenan kesäolympialaisia. Väkivaltaa ihannoivat lajit karsitaan pois lajivalikoimista.

”Tietoisemmin, vastuullisemmin, kestävämmin” , kuten todetaan Suomen Olympiakomitean ohjeissa (olympiakomitea.fi, Urheiluyhteisön Reilun Pelin ihanteet ja tavoitteet).

Urheiluun liittyy tärkeänä osana tiedotus. Tiedotusvälineillä on mittava ja laaja vastuu, kun lasketaan mukaan perinteisten printtilehtien ja television lisäksi myös erilaiset sähköiset ja digitaaliset viestimet.

Jostain omituisesta syystä urheiluselostajat ja -toimittajat kuitenkin ilmoittavat tulokset usein rahayksikköinä: tulos parani kymmenen senttiä. Petraus oli siis peräti 0,10 euroa!

Näille toimittajille saatettakoon tiedoksi, että sentti on rahayksikkö.

Samaa osaamattomuutta osoittavat monet television sääennustajat: vettä satoi viisi milliä tai lunta satoi eilen 20 senttiä! Oma arvioni oli, että lunta satoi 20 senttimetriä ja vesisateen määrä oli viisi millimetriä.

Minulle opetettiin koulussa aikoinaan, että tulos paranee metrisillä mittayksiköillä (SI-järjestelmä) ilmaistuna millimetrin, senttimetrin, metrin, ja niin edelleen.

Kielioppi ja oikeat termit kunniaan ainakin virallisissa yhteyksissä. Baareissa, kuppiloissa ja kadun kulmissa voimme höpöttää vaikka millä termistöillä tahansa.

Se oli varmaankin satiirikko Juvenalis, joka totesi noin 100 jälkeen ajanlaskumme alun: ”Orandum est ut sit mens sana in corpore sano.” Se tarkoittaa suomeksi: ”On rukoiltava, että olisi terve mieli terveessä ruumiissa.”

On myös pidettävä tavoitteena, että terve olio sieluineen päivineen voisi elää terveessä ja puhtaassa luonnossa.

Lahtelaisopettajat Annamari Saure ja Suvi Kaipainen kertovat isosta muutoksesta: entistä useampi nuori ei lue pitkiä tekstejä ollenkaan – sanavarasto jää heikoksi ja tiedonhaku netistä on hyvin vaikeaa

Kommentoi