Ari Helmisen Esalainen Mikä meihin on oikein tullut? Mitä vikaa rokotuksissa ja Afrikan tähdessä?

Mikä meitä oikein vaivaa? Tätä kysymystä joutuu pohtimaan yhä uudestaan, kun on lukenut uutisia viimeisen viikon ajalta.

Ravintola-alan yrittäjät ja lomautetut työntekijät ovat olleet korona-ajan suurimpia kärsijöitä. Kun kauan kaivattu koronapassi otettiin käyttöön, mitä teki osa asiakkaista? He tulevat sekä livenä että sosiaalisessa mediassa maalittamaan, häiriköimään ja uhkaamaan yrittäjiä sekä työntekijöitä.

Tätä kiusantekoa on tapahtunut niin Vääksyssä kuin Helsingissä. Myös koronapassin puolesta äänestäneet kansanedustajat ovat saaneet törkypostia.

Aiemmin olin sinisilmäinen, kun ajattelin koulutuksen tuovan sivistyksen ohella myös luottamusta tieteellisesti tutkittuun tietoon. Asianajaja, varatuomari, kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Laura Korpinen (ps.) julkaisi viime viikolla Twitterissä koronapassin ja -rokotteet rajusti kyseenalaistavan viestin.

Hän kirjoitti: ”Alkaa iso kuva hahmottua, onko tauti ja rokotteet lähinnä apuvälineitä saada valtion sisäinen passi käyttöön, orjuuttaa meidät matkalla kohti uutta kommunistista maailmanjärjestystä, jossa muutamien suuyritysten oligarkit hallitsevat."

Valitettavati Korpinen ei ole ajatuksineen yksin. Sanottakoon sekin, että perussuomalaiset vastustivat koronapassia.

Rokotekriittiset tahot levittävät sosiaalisessa mediassa toinen toistaan oudompia väitteitä rokotuksen vaaroista. Terveysalan asiantuntijat ovat kumonneet kaikki väitteet ja leimanneet ne saduiksi. Osa ihmisistä uskoo satuihin ja siksi sairaaloiden henkilökunta uhkaa uupua työtaakkansa alle.

Kiireetöntä hoitoa ja leikkauksia on peruttu sydänleikkauksia myöten, jotta henkilökuntaa ja tehohoitopaikkoja riittää koronapotilaille. Valtaosa tehohoitoa saavista koronapotilaista on rokottamattomia.

Onko maalaisjärki (tätäkään sanaa ei saisi käyttää) ja suhteellisuudentaju kadonnut?

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kirjoitti mielipidekirjoituksen, että jokaisella ihmisellä, jolla ei ole lääketieteellistä estettä, on velvollisuus ottaa rokote. Rokottamaton kantaa vastuun lähimmäisen kärsimyksistä ja kuolemista.

Mitä tapahtui? Laajasalon ”vihapuhe” aiheutti eroamispiikin kirkosta.

Sitten toiseen asiaan, joka kuvaa ajan ilmiöitä. Helsingin yliopiston yksi vaihto-oppilas järkyttyi, kun fuksiaisissa yhden ryhmän pukeutumisteemaksi oli valittu Afrikan tähti. Media uutisoi asiasta näyttävästi ja kiivaan keskustelun seurauksena Helsingin yliopiston ylioppilaskunta sekä Helsingin yliopisto esittivät anteeksipyynnön. Miksi suuri julkisuus, anteeksipyyntö ja kriisiapu?

Aiemmin rasismikohun keskelle ovat joutuneet muun muassa Geisha-patukat, jäätelöpuikko ja lakritisipiippu. Mistä on kysymys? Onko maalaisjärki (tätäkään sanaa ei saisi käyttää) ja suhteellisuudentaju kadonnut?

Afrikan tähti on oman aikansa tuote. Jos se lähdetään kieltämään, samalla pyyhitään pois tärkeää tietoa ja ymmärrystä menneestä.

Jos rokotevastaiset lukisivat historiansa, koska ja miksi rokotteet tulivat Suomeen, se auttaisi ymmärtämään, kuinka välttämättömiä rokotukset ovat olleet. Historia auttaa ymmärtämään, sitä ei pidä kieltää.

Rasismikohu räjäytti Afrikan tähti -pelin myynnin: ostajille voidaan tarjota jopa ei-oota – "Pelille on Suomen tuki”

Afrikan tähti on suvaitsevainen verrattuna korttipakkaan, joka on täynnä rasismia, sukupuolisyrjintää ja seksismiä