Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Mikael Hoikkalan Esalainen Tähän vuoteen on mahtunut pelottavia tapauksia urheilukentillä – näyttää siltä, että tv-yhtiöissä on otettu opiksi Christian Eriksenin tapauksesta

Tanskalaisjalkapalloilija Christian Eriksenin sairauskohtaus viime kesänä kesken EM-kisaottelun on tapaus, joka ei varmasti unohdu yhdeltäkään sitä suorana todistaneelta katsojalta.

Ensin oli kymmenien sekuntien ajan vaikea käsittää, mitä oli tapahtunut. Sen jälkeen oli minuuttien ajan mahdoton tietää, selviääkö Eriksen hengissä. Ottelun yleisö seurasi reaaliajassa toisen ihmisen taistelua elämästään.

Neljä kuukautta myöhemmin historia toisti itseään pienemmässä mittakaavassa.

Lahdessa pelatussa jääkiekkoliigan ottelussa KooKoon Saku Vesterinen sai Pelicans-pelaajan luistimesta ison viillon ranteeseensa. Kuten Eriksenin tapauksessa, itse pelitilanne oli tavanomainen ja vaarattoman näköinen, mutta lähimpinä olleiden pelaajien välittömät reaktiot ja viittoilut vaihtopenkin suuntaan kertoivat heti tilanteen vakavuudesta. Katsojat niin paikan päällä kuin televisioiden ääressä olivat ihmeissään ja järkyttyneitä.

Halliin laskeutui kylmäävä hiljaisuus, jonka leikkasi katsomosta kuulunut kovaääninen karjahdus: "Älkää nyt kuvatko, herranjumala!"

Mihin kuolivat Jokijärven viisi Väisästä syyskuussa 1905? Kalle Päätalon Iijoki-sarja kuljetti toimittaja Ilkka Kuosmasta mitä eriskummallisimpiin paikkoihin

Yllättäviin tragedioihin liittyy usein opetus. Jälkiviisastelu ei muuta tapahtunutta, mutta läpikäynti voi auttaa varautumaan vastaaviin tilanteisiin tulevaisuudessa.

Eriksenin tapauksessa tv-yhtiöt eivät saa puhtaita papereita. Ensiaputoimenpiteitä kuvattiin liian läheltä ja liian pitkään. Yleisö janoaa tietoa, mutta tiedotusvälineiden tehtävä on säädellä sitä, mitä tiedonjanoon voi hyvän maun, ihmisten yksityisyyden kunnioituksen ja katsojien hyvinvoinnin nimissä tarjota. Nyt visuaalinen informaatio lisäsi pahoinvointia kotikatsomoissa ja meni myös tungettelevuuden puolelle.

Ylen selostajat joutuivat sosiaalisessa mediassa viharyöpyn kohteeksi. Olisivat olleet hiljaa, sanottiin. Selostuksella ei siinä vaiheessa toden totta tuotu lisäarvoa lähetykseen, mutta sympatiani ovat selostajien puolella. He joutuivat äkillisesti täysin odottamattomaan ja järkyttävään tilanteeseen, ja yhtä lailla halvaantunut oli tuotantotiimi, joka ei osannut ajoissa viheltää peliä poikki.

Ylen johto pahoitteli liiallisten lähikuvien näyttämistä jälkikäteen. Yle Urheilun päällikön Joose Palosen mielestä tiimi hoiti vaikean tilanteen kokonaisuutena hyvin, mutta tapauksesta sanottiin myös otettavan opiksi.

Saku Vesterisen loukkaantumistilanteessa homma hoitui tyylikkäämmin, aivan kuin Eriksenin tapauksesta todella olisi otettu opiksi.

Miltei samalla sekunnilla, kun katsomosta oli kuulunut karjaisu kuvauksen lopettamisesta, C Moren ja Telian tv-lähetys siirtyi jään tasolta pois ja näyttämään kuvaa katsomosta. Pelaajat muodostivat Vesterisen ympärille näkösuojan, mutta kameroita ei enää kohdistettu sinne päinkään. Hidastuksia tilanteesta ei näytetty lainkaan.

Tunteet tuntuvat ohittavan uutisarvon ja totuuden

Kriisitilanteet koettelevat ihmisen toimintakykyä. Olen seurannut molempia edellä mainittuja tapauksia työvuorossa – toista tv:n välityksellä ja toista paikan päällä. Varsinkin Eriksenin ollessa elvytettävänä sisuskalujani väänsi niin, että olin lamaantunut ja epäilin kykyäni saada illan työt tehtyä. Tiesin, että sanomalehden tekeminen on sillä hetkellä toisarvoista, mutta tiesin myös, että se on kuitenkin tehtävä, aivan kuten Ylen selostajat joutuivat hoitamaan oman hommansa. Yleisön ja tiedonvälityksen tähden.

Onneksi yhteiskunnissamme riittää paljon suurempia kriisitilanteiden sankareita: kylmähermoisia ammattilaisia, joiden ansiosta Christian Eriksen ja Saku Vesterinen ovat yhä hengissä.

Italialaismedia: Sydämenpysähdyksen saanut Christian Eriksen vihjasi palaavansa pelikentille