Lukijalta | Lahti menestyy varmasti ilman Liisua, vaikka väki vähenee

Liisun suhteen pitäisi panna jäitä hattuun. Ei pienenevä kaupunki tarvitse uusia valtaväyliä. Kun puhutaan kymmenistä miljoonista, on oikeutettua kysyä, millä maksuajalla lahtelaiset saavat rahansa takaisin? Jokainen veroeuro on pois kulutuksesta, liike-elämän pyörityksestä. Tunneli on huono sijoitus.

Kuka kertoisi, miten paljon Aleksanterinkadun muutokset toivat väkeä lisää kaupunkiin tai verotuloja Lahdelle. Katselin sillä silmällä Aleksia viime kesänä. Tietysti ilme on jotain muuta kuin kymmenen vuotta sitten, mutta ei se tuolla ilmeellä tuo yhtään ulkopuolista kaupunkiin.

Kukkaruukkuja kyllä on. Seurahuoneen edusta vaikuttaa parkkipaikalta. Paljon kalliimmat suunnittelijat olisi pitänyt valita, jos oli tarkoitus tehdä Lahteen keskusta, jota tullaan toistekin katsomaan ja kauppoja tekemään.

Keskustan monivuotinen mylläys ja ”Lahesta”-henki on muun muassa poistanut keskustasta ja keskustan myymälöistä kaikki miesten vaatetuksen laatumerkit, varmasti myös naisten.

Myydään halvalla keskinkertaista saamatta minkäänlaisia katteita, muutetaan pienempiin tiloihin ja niin edelleen.

1970- ja 80-luvuilla Lahdessa oli Stockmannia lukuun ottamatta kaikki merkkivaatteita myyvät yritykset. Kertooko tämä jotain keskustan muutosten onnistumisesta? Muotitietoiset käyvät nyt ja tulevaisuudessa ostoksilla Helsingissä.

Pieni on kaunista, käykää katsomassa Naantalia.

Lahden yrittävä ja optimistinen henki katosi täysin 30 vuodessa. Lahdessa elettiin ruususen unta lamassa ja sen jälkeen. Esimerkiksi Oulu ja Tampere sanoivat hyvästit hitaille hämäläisille 90-luvulla alkaneessa noususuhdanteessa. Toki yliopistot niitä auttoivat.

Ennen 90-luvun lamaa oli kaksi jalkapallojoukkuetta mestaruussarjassa, NMKY voitti useita suomen mestaruuksia. Kärkisen veljekset ja Viki voittivat kaiken, mitä maailmalta saattoi voittaa. Johtuuko nykytilanne siitä, ettei Jussi Kurki-Suonion kaltaisia rohkeita idearikkaita ja työtä pelkäämättömiä karjalaisia enää kaupungissa ole? Jotain tarttis tehdä!

Ei ole mitään järkeä heittää kymmeniä miljoonia kaupunkilaisten rahoja täysin turhaan Liisuun, paikallaan polkevaan, hitaasti mutta varmasti pienenevään kaupunkiin.

Lahti tulee varmasti menestymään ilman Liisua, vaikka väki vähenee. Helsingin läheisyys ja vanhoissa vahvoissa yrityksissä, esimerkiksi Iskussa, Kempissä, Rautessa, Luhdassa vallitseva tietotaito on vahvaa valuuttaa. Pieni on kaunista, käykää katsomassa Naantalia. Suuruus ei ole minkään tae.

Kirjoittaja on hollolalainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut