Lukijalta: Kelan pitää antaa järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta myös jatkossa

Satu Grekin

Sote-palveluiden monikanavarahoituksen purkamista selvittänyt raportti on nyt parlamentaarisen työryhmän arvioitavana. Sote-uudistus asettaa painetta purkaa nykyisen soten eri kanavista tulevaa rahoitusta.

Yksi kanavista, jotka halutaan purkaa on Kelan rahoitus. Uhkana on, että Kelan rooli ja rahat vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen järjestäjänä lopetetaan. Maakunta saisi nämä vastuulleen kokonaan tai osittain.

Kelan kuntoutuksen pitää säilyä Kelan järjestämänä. Uhkana on, että ne siirtyvät hyvinvointialueille. Jos näin käy, kuntoutusta ei käytännössä saa näistä syistä:

Nykyisin kuntoutukseen korvamerkitty raha sirpaloituu yleiskatteelliseen massaan. Kuntoutuksen järjestäminen ja tuottaminen lipsuu samoihin käsiin. Nykytila on rakenteeltaan hyvä, koska Kela vain järjestää, eikä tuota kuntoutusta. Se tekee Kelasta uskottavamman laadun valvojan palveluntuottajille.

Alueet saattavat ryhtyä haalimaan kuntoutushenkilöstöä itselleen, eivätkä hyödynnä yrityksissä olevaa tehokkuutta ja osaamista. Kuntoutujan kannalta nykytila on surkea, sillä kunnat eivät nytkään suoriudu asukkaidensa kuntoutuksesta oikea-aikaisesti. Jos henkilö ei ole oikeutettu Kelan kuntoutukseen, tämä jää monilla alueilla käytännössä ilman kuntoutusta.

Ei näytä siltä, että hyvinvointialueet olisivat lähiaikoina valmiita hoitamaan kuntoutusasiakkaita nykytilaa, saati Kelaa paremmin.

Perusterveydenhuolto ei nyt oikein suoriudu kuntoutustehtävästään. Tämä näkyy selkeimmin kuntoutusasiakkaan täyttäessä 65-vuotta. Tuolloin hän menettää Kelan kuntoutuksen ja siirtyy kotikuntansa vastuulle.

Käytännössä kuntoutus yleensä lakkaa tuohon hetkeen. Sitä ennen, Kelan asiakkaina ihmiset ovat tasavertaisempia kotikunnastaan riippumatta.

Ei näytä siltä, että hyvinvointialueet olisivat lähiaikoina valmiita hoitamaan kuntoutusasiakkaita nykytilaa, saati Kelaa paremmin. Siksi Kelan pitää antaa jatkaa tehtäväänsä. Hyvinvointialueiden on saatava keskittyä muihin sote-palveluihin.

Kirjoittaja on Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut