Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Taloyhtiöihin on luikerrellut outo vastakkainasettelu

Olemme siirtyneet kummalliseen maailmaan. Suurvallat kamppailevat keskenään maailmanherruudesta. Valtiopäämiehet kilvoittelevat egonsa kasvattamisesta keinolla millä hyvänsä.

Joillekuille kaikki keinot ovat sallittuja. Kansa saattaa nähdä nälkää, mutta henkilökohtainen omaisuus vain paisuu. Vastustajista levitetään vähintäänkin valeuutisia. Osa näistä jopa katoaa ties minne. Ei todella hyvältä näytä.

Yllä oleva lyhyt analyysi on luonnollisesti kärjistys ihmisen tummimmasta puolesta.

Taloyhtiömaailmaan on viime vuosina luikerrellut outo vastakkainasettelu isännöinnin ja taloyhtiön välille. Pahimmillaan käyttäydytään kuin isännöitsijä olisi taloyhtiön palkkaama vihollinen.

Tilanne on luonnollisesti synnyttänyt vakavan luottamuspulan, minkä seurauksena asioiden normaali hoitaminen on vaikeutunut ja samalla monimutkaistanut tavanomaisten asioiden selvittelyä. Luottamuspula jo yksistään lisää laadittavien ohjeiden ja sääntöjen määrää ja näin hankaloittaa arjen kulkua.

Luottamuspulan katalysaattoreina ovat useimmiten joko isännöitsijä tai yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Jompikumpi tai molemmat saattavat olla sopimattomia tehtäviinsä. Näiden kahden keskinäinen kemia on ratkaisevan tärkeä onnistumisen kannalta.

Näitä kaikkien alojen asiantuntijoita on syytä varoa.

Harvemmin tuodaan julki puheenjohtajan roolin merkitystä yhtiössä vallitsevan luottamuksen kannalta. Tähän tehtävään hakeutuu aika-ajoin ikääntynyt henkilö, joka kuvittelee hallitsevansa linjasaneerauksen, vaikkei ymmärtäisi edes sanan sisältöä.

Näitä kaikkien alojen asiantuntijoita on syytä varoa. Usein he ovat myös kokouksen kovaäänisempiä.

Täällä Päijät-Hämeessä on tälläkin hetkellä aivan riittävästi kiinteistöjä, jotka amatöörimäisen johtamisen sekä keskinäisen luottamuspulan ansiosta ovat tosiasiallisesti savupiippuun saakka korjausveloissa, mikä väistämättä tulee näkymään myöhemmin asuntojen arvossa.

Mikäli asunto-osakeyhtiön arki tökkii, suosittelen pohtimaan ainakin paria juttua: Ovatko keskeisissä tehtävissä oikeat henkilöt? Tarvittaisiinko hallitukseen kokenut, yhtiöstä riippumaton jäsen? Kannattaa miettiä.

Kirjoittaja on lahtelainen kiinteistöneuvos.