Ari Helmisen Esalainen: Sanon nyt suoraan, Lahti ja hallitus hämmentävät ja likaavat omaa pesäänsä

Ari Helminen

Seurasin syyskuussa Lahden kaupunginvaltuuston kokousta, missä ykköspuheenaiheeksi nousivat penkit ja niiden tuoma turvattomuus. Keskustelun aihe hämmensi samoin kuin se, miten eri tavalla valtuutetut näkivät asian. Itse lukeudun niihin, jotka ajattelevat penkkien kuuluvan katukuvaan ja ne eivät ole syynä lieveilmiöihin.

Viikko sitten valtuuston pääuutinen koski taas turvattomuutta. Pro Lahden keväällä jättämään valtuustoaloitteeseen annettu vastaus ei tyydyttänyt päättäjien enemmistöä.

Osa Lahden päättäjistä on onnistunut luomaan reilussa kuukaudessa mielikuvan turvattomasta kaupungista, missä ikäihmiset eivät uskalla tulla edes keskustan kauppakeskukseen keskellä päivää. Keskustan penkeille on turha istua lepuuttamaan jalkojaan tai katselemaan katuvilinää, sillä kohta on huumeruisku reidessä.

Koetko Lahden keskustassa turvattomuutta?

Tilanne on vähän sama kuin joissakin ammattiliitoissa. Niiden pomot keskittyvät hokemaan sitä, kuinka kurjasti niiden jäsenillä menee ja kuinka moni jäsenistä haluaa vaihtaa ammattia. Pomojenhan pitäisi päinvastoin hehkuttaa, mitä liitot ovat saaneet aikaan ja missä onnistuneet. Miten muuten liitot houkuttelevat uusia jäseniä?

Miten Lahteen saadaan uusia asukkaita, jos osa valtuutetuista keskittyy kaupungin mustaamiseen ja turvattomuuden lietsomiseen? Toki turvattomuuden tunne on vakava asia ja tilastotkin kertovat karua kieltä.

Ylen selvityksen mukaan Suomen kaupunkien kaupunginosista Lahden keskusta-alueella on tehty eniten henkirikoksia tai niiden yrityksiä 2000-luvulla, 80 tapausta. Seuraavina tulevat Helsingin Kallio ja Espoon Matinkylä yli 50 tapauksella.

Lahden ja Heinolankin keskustassa näkyy ja kuuluu häiriökäyttäytymistä. Heinolassa piti viedä keskustan penkkejä pois, kun ryyppyporukat valloittivat ne. Mutta pääasiassa huume- ja ryyppyporukat hengailevat ja ovat puukkohippasilla keskenään. Ne uutiset ovat harvassa, jossa laitapuolen kulkijat olisivat käyneet sivullisten kimppuun.

Sanna Marinin "Sanon nyt suoraan" -lausunto herätti somessa kipakkaa arvostelua – myös keskustasta kritiikkiä pääministerille: "Uskottavuutenne horjuu"

Politiikan sloganien joukkoon pomppasi viime viikolla uusi termi, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi, että "Sanon nyt suoraan, SDP haluaa että kulttuurileikkaukset perutaan".

Tämän jälkeen jopa hallituspuolueiden edustajat sanoivat suoraan, että pääministerin uskottavuus horjuu. Oppositiosta ilakoitiin pääministerin perumispuheille ja sanottiin suoraan, että vastuun kantaminen edellyttää seisomista yhteisten päätösten takana tilanteessa, jossa hallitus ottaa yli seitsemän miljardia euroa velkaa.

Tilannetta hämmensi entisestään se, että eduskunnan suullisella kyselytunnilla hallituksessa istuvat vihreät ja vasemmistoliitto hiillostivat hallitusta kulttuurirahojen leikkauksista. Yleensä tivaajan rooli on oppositiolla. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) aloittikin vastauksensa hieman hirtehisesti; "minä vastaan, en tiedä", koska hallitus on jo hyväksynyt ensi vuoden budjetin.

Minä kysyn suoraan, miksi kulttuurileikkaukset on nostettu kärkeen, vaikka ne koskevat myös sote-alaa sekä lapsi- ja liikuntajärjestöjä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut