Pääkirjoitus: Lahteen ei luvassa veronkorotusta ainakaan pariin vuoteen, ja hyvä niin

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Hildénin (sd.) mielestä veroprosentin tarkastelu voi tulla lähivuosina tarpeelliseksi. Nyt se ei ole ajankohtaista. Mirja Hussain

Lahden uuden kaupunginhallituksen yhteistyökykyä kohtaan asetettiin tuoreeltaan runsaasti epäilyjä poikkeuksellisen riitaisasti sujuneiden luottamuspaikkaneuvottelujen takia. Liikkeelle on silti päästy varsin sopuisissa merkeissä, ja ainakin yhdestä merkittävästä asiakysymyksestä kaupunginhallitus näyttää löytäneen yhteisen sävelen jopa yllättävän harmonisesti.

Ajatukselle veronkorotuksesta ei nyt lämpene yksikään kaupunginhallituksessa edustettuina olevista puolueista. Kaikki Etelä-Suomen Sanomien haastattelemat kaupunginhallituksen jäsenet ovat sitä mieltä, että Lahden pitää tulla ensi vuonna toimeen nykyisellä veroprosentillaan 20,75, ja sama lähtökohta sisältyy tiettävästi kaupunginjohtaja Pekka Timosen ensi viikolla julkistettavaan talousarvioesitykseen.

Lahden päättäjät eivät sopineet mitään valtuustokauden tavoitteista, koska alku oli niin riitainen – nyt yhteinen sävel pitäisi löytää

Jopa demareissa katsotaan, että taloutta tasapainotettaessa on ensin tarkasteltava muita konsteja. Jyrkintä kantaa edustavat kokoomus ja perussuomalaiset sulkisivat veronkorotukset pois keinovalikoimasta myös jatkossa.

Kaupunginhallituksen tahto jatkaa ensi vuonna nykyisellä veroprosentilla on sikälikin merkittävä, että sen ansiosta kiristystä ei ole luvassa vielä seuraavallekaan vuodelle.

Vuonna 2023 astuu voimaan sote-uudistus, joka siirtää hyvinvointialueiden menot kunnilta valtion maksettavaksi. Kaikkien kuntien veroprosentista lohkaistaan tuolloin peräti 12,39 prosenttiyksikköä valtion perittäväksi. Kunnat eivät saa tehdä siirtymävuodeksi omin päin muutoksia veroprosenttiinsa, joka Lahdessa putoaa 8,36:een, mikäli sitä ei koroteta tai lasketa ensi vuodeksi.

Veronkorotukseen ei pidä turvautua vain varmuuden vuoksi.

Tuleva siirtymävuosi pakottaa siis kunnat arvioimaan jo tänä syksynä, millaisella veroprosentilla ne pystyvät vuonna 2023 rahoittamaan vastuulleen jäävät palvelunsa sote-uudistuksen viedessä mukanaan suurimman osan verotuloista.

Ennustajan tehtävä ei ole ikinä helppo, ja koska seuraava mahdollisuus kiristää verotusta tarjoutuu vasta kahden vuoden kuluttua, moni kunta saattaa tuntea kiusausta turvautua siihen kaiken varalta jo nyt.

Lahdessa tästä ei näytä olevan pelkoa kaupunginhallituksen edustaessa yksissä tuumin kantaa, jonka mukaan oikea hetki tarkastella veroprosentin riittävyyttä on vasta syksyllä 2023. Silloin ollaan jo viisaampia näkemään, mille tasolle menot ja tulot asettuvat sote-uudistuksen toteuduttua. Näkemys on oikea. Veronkorotukseen ei pidä turvautua vain varmuuden vuoksi, koska sen kielteiset vaikutukset kunnan veto- ja pitovoimaan ovat suuret.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut