Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Sähköpotkulaudat tulivat Lahteen jäädäkseen

Keväällä niitä alkoi näkyä Lahdenkin kaduilla. Kesän edetessä niiden määrä kasvoi kasvamistaan. Ja nyt kun syksy on jo pitkällä, voidaan todeta, että ne tulivat tänne jäädäkseen.

Kyse on arvatenkin vuokrattavista sähköpotkulaudoista eli skuuteista, joita yritys nimeltään Tier Mobility Finland toi viime huhtikuussa tarjolle Lahteen asti. Täällä kävi samoin kuin monissa muissa kaupungeissa jo paljon aiemmin. Skuutit saivat osakseen niin suuren suosion, että Tier varautuu jatkamaan toimintaansa Lahdessa myös ensi vuonna.

Polttamista, hakkaamista, rälläkällä riehumista – Vuokrattuja sähköpotkulautoja joutunut Lahdessa silmittömän ilkivallan kohteeksi

Ainakin Tierin omien mittareiden mukaan skuuttien vuokrabisnes kasvoi Lahdessa kesän mittaan suorastaan häkellyttävää vauhtia. Liikkeelle lähdettiin parinsadan laudan turvin, ja nyt niitä on liikenteessä jo tuhatkunta.

Kaikkiaan Tier arvioi, että jopa 40 prosenttia lahtelaisista olisi ajanut yhtiön potkulaudoilla touko-elokuussa yhteensä noin miljoonan kilometrin matkan. Lukemat kalskahtavat osin yliampuvilta, mutta ovat silti sen suuntaisia, ettei kannata ihmetellä, jos Lahteen ilmaantuu ensi vuonna uusia yrittäjiä haastamaan Tierin monopoliasemaa. Suuremmissa kaupungissa kilpailua esiintyy jo paljon, ja huhut ovat tuomassa Suomeen myös yhden täysin uuden maanlaajuisen operaattorin.

Hujan hajan jätetyt sähköpotkulaudat muodostavat turmariskin Lahdessakin – Kuka vastaa, jos jotain sattuu?

Ihastuksen lisäksi sähköpotkulaudat ovat herättäneet Lahdessa myös vihastusta, kuten muuallakin. Liikenneturvan valtakunnallisessa kyselyssä yli kaksi kolmesta tunsi nopeasti ja äänettömästi liikkuvien lautojen heikentävän jalankulkijoiden turvallisuutta. Lahdessakaan poliisi ei anna lautailijoille parasta mahdollista arvosanaa, mitä tulee liikennesääntöjen noudattamiseen ja kanssaliikkujien kunnioittamiseen.

Sähköpotkulautailijoihin pätee sama kuin autoilijoihin, pyöräilijöihin ja jalankulkijoihin: väärät käsitykset omista oikeuksista tekevät heistä liikenteessä vaarallisia itselleen ja muille. Viimeistään talven tullen lahtelaistenkin lautailijoiden toivoisi käyttävän riittävästi aikaa tieliikennelain opiskeluun, jotta viime kuukausina havaitut rikkeet ja muut lieveilmiöt loistaisivat poissaolollaan uuden kauden alkaessa ensi keväänä.

Kallo katuun kännissä ilman kypärää – sähköpotkulautailijoiden turmat painottuvat iltaan ja yöhön

Lieveilmiöistä ikävimmästä päästä ovat potkulautaturmat, jotka työllistävät entisestään muutenkin ylikuormitettua terveydenhoitoa. Tier teki kesällä ehkä kielteisen julkisuudenkin paineistamana oikean päätöksen, kun se rajoitti tuntuvasti lautojensa nopeuksia onnettomuuksille alttiiden viikonloppuöiden ajaksi. Vastuullisuutta sopii odottaa myös muilta yrityksiltä, jos tai kun niitä alkaa Lahteen rantautua.