Pääkirjoitus: Kulttuuriväen haukkujen säikäyttämä hallitus alkoi torjua itse aiheuttamaansa uhkaa

Pääministeri Sanna Marin emännöi musiikkialan väkeä Kesärannassa vain kaksi päivää ennen kuin kulttuuriministeri Antti Kurvinen julkisti hallituksen leikkauslistan. Laura Kotila Valtioneuvoston Kanslia

Kulttuurin ja muidenkin Veikkaus-varojen edunsaajien rahoitusta uhkaavista leikkauksista on näytelty hallitustasolla näytelmää, joka kaikessa hämmentävyydessään muistuttaa paljon poliisin määräahoista vastikään nähtyä yhtä kummallista episodia.

Periaatteessa asian ei enää pitäisi olla epäselvä, sillä hallitus on jo kahdesti tehnyt Veikkaus-varoista sitovan tai ainakin sellaiseksi ymmärretyn päätöksen budjettia valmistellessaan. Jo kevään kehysriihessä hallitus linjasi, ettei valtio enää korvaa edunsaajille täysimääräisesti väheneviä rahapelituottoja. Edunsaajat huolestuivat ja ministereiltä herui heille sympatiaa. Silti hallitus pysyi linjallaan myös syksyn budjettiriihessä.

Hetken oli hiljaista, kunnes puhkesi täysi rähinä kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) julkistettua tiistaina tarkemman listan leikkausten kohdentumisesta omalla hallinnonalallaan. Se sai kulttuuriväen lopullisesti raivoihinsa, eikä vähiten siksi, että pääministeri Sanna Marin (sd.) oli sunnuntaina emännöinyt Kesärannassa valikoitua joukkoa musiikkialan edustajia kuunnellen kohteliaasti myös heidän yhteen ääneen ilmaisemaa huolta alan taloudellisesta ahdingosta.

Marin pyrki ottamaan tilaisuudesta sosiaalisessa mediassa kaiken pr-hyödyn irti, mutta Kurvisen leikkauslista käänsi tilanteen hetkessä pääministerin ja koko hallituksen tappioksi. Paikatakseen vahinkoa Marin ilmoitti jo tiistaina, että hallitus etsii vielä ratkaisua järjestöjen rahoitukseen, kuten se on kuulemma aikonutkin. Tämä ei riittänyt rauhoittamaan keskustelua, joten torstaina Marin sanoi Twitterissä "suoraan", että SDP haluaa perua kulttuurialaan kohdistuvat leikkaukset ja ottaa siinä yhteydessä huomioon muidenkin edunsaajien tilanteen.

Samaa viestiä on toistettu vihreistä ja vasemmistoliitosta, joten edunsaajat voinevat huokaista helpotuksesta. Hallitus aikoo pelastaa heidät vaikka velkarahalla uhalta, jonka hallitus itse aiheutti.

Leikkauksilla on usein ikäviä seurauksia, mutta toistuvat u-käännökset eivät kerro hyvää hallituksen paineensietokyvystä. Tai kyvystä ymmärtää alkuperäisten päätöstensä seurauksia.

Näytelmä saanee siis onnellisen lopun. Sen kääntöpuoli on, että hallitus tuntuu ottaneen kyseenalaiseksi tavakseen pyörtää päätöksiään sitä hanakammin, mitä kovempi meteli niistä nousee. Toki leikkauksilla on usein ikäviä seurauksia, mutta toistuvat u-käännökset eivät kerro hyvää hallituksen paineensietokyvystä. Tai kyvystä ymmärtää alkuperäisten päätöstensä seurauksia.

Pikku hiljaa hallitukselta sopii odottaa myös vastausta isoon kysymykseen, miten edunsaajien riippuvuutta rahapelien hiipuvasta tuotosta voidaan vähentää kestävästi. Yksi keino olisi siirtää Veikkauksen tuotot valtion budjettiin, mutta sekään ratkaisu ei olisi ongelmaton sysätessään edunsaajat entistä tukevammin poliittisten suhdanteiden armoille.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut