Lukijalta: Yrittäjät vastaavat: Sopimisen pitää olla mahdollista kaikille

Heta Vihervirta-Vuontelo, Albert Mäkelä

Pentti Välimaa viittasi kirjoituksessaan (ESS 12.10.) Suomen Yrittäjiin (SY) ja totesi, että SY haluaa paikallisella sopimisella eroon ay-liikkeestä.

Suomessa on järjestäytymisvapaus, jonka mukaan jokainen saa kuulua tai olla kuulumatta ammattiyhdistykseen. Toisin kuin Välimaa väittää, SY:n pyrkimys ei ole päästä eroon ay-liikkeestä, vaan se, että liittoon kuulumisen tai kuulumattomuuden perusteella ketään ei kohdella työelämässä eri tavalla.

On hyvä myös muistaa, että Suomen työmarkkinoiden perusratkaisut on tehty 1960-luvun lopulla. Ne ovat yhä kutakuinkin ennallaan, vaikka muutoin maailma ympärillä on erilainen.

Välimaan mukaan Suomen Yrittäjät ei hyväksy luottamusmiestä työntekijöiden edustajaksi. On syytä huomata, että luottamusmies on ammattiliiton edustaja eivätkä kaikki työntekijät voi yleensä osallistua hänen valintaansa.

Suomen Yrittäjät haluaa lisätä työpaikkasopimista tavalla, joka ei syrji ketään. Siksi tarvitaan työntekijöiden edustaja, joka edustaa kaikkia työntekijöitä. Valtaosalla työpaikoista ei ole luottamusmiehiä, joten paikallinen sopiminen estyisi, jos se olisi mahdollista vain luottamusmiehen kanssa.

Aidossa työpaikkasopimisessa ei ole kyse liitoista tai niiden vallasta, vaan työpaikan osapuolten mahdollisuudesta vaikuttaa yhteisiin asioihin ja yrityksen menestymiseen. Se on myös työntekijöiden etu.

Suomen Yrittäjät haluaa lisätä työpaikkasopimista tavalla, joka ei syrji ketään.

Toisin kuin Välimaa epäilee, paikallinen sopiminen on yksi keino auttaa yrityksiä työllistämään ja kasvamaan. Yhteiskunnan ja yhteisen hyvinvoinnin kannalta on keskeistä, että suomalaiset yritykset selviävät elinvoimaisina ja voivat tarjota työtä.

Yrittäjä ja työntekijä eivät ole toistensa vastapuolia, päinvastoin, yritysten menestyminen on yhteinen etu ja tuo monelle alueelle paljon kaivattua elinvoimaa. Luotamme siihen, että yrityksissä työntekijät ja työnantaja yhdessä tietävät keskusjärjestöjä paremmin, miten työpaikan asioista kannattaa sopia.

Kirjoittajista Vihervirta-Vuontelo on Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja, Mäkelä Suomen Yrittäjien asiantuntija.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut