Pääkirjoitus Koronapassi tulee, mutta turhan myöhään

Nyt se on vihdoin tulossa, koronapassi, jonka perään muiden muassa monet tapahtumajärjestäjät ja ravintoloitsijat kyselivät kovasti jo keväällä. Eduskunta hyväksynee perjantaina hallituksen valmisteleman lakiesityksen, jota sosiaali- ja terveysvaliokunta asettui tiistaina puoltamaan pienin korjauksin. Jos tai kun eduskunta ottaa myönteisen kannan, koronapassi voidaan ottaa käyttöön jo tulevana viikonloppuna tilanteissa, joissa laki sen sallii.

Tällaisia tilanteita on tosin näköpiirissä paljon vähemmän kuin viime keväänä tai kesänä. Koronapassia voidaan käyttää vain sellaisissa paikoissa, joita koskevat voimassa olevat rajoitukset. Tästä seuraa, että tällä hetkellä koronapassia päästään hyödyntämään enää lähinnä ravintoloissa ja yökerhoissa rajoitusten tultua puretuiksi melkein kaikkialta muualta.

Toisin olisi ollut vielä keväällä tai kesällä. Silloin rajoitukset kahlitsivat esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumia niin pahoin, että koronapassi olisi ollut suureen tarpeeseen. Hallitus ei kuitenkaan vielä tuolloin innostunut edistämään asiaa kantaessaan huolta kansalaisten yhdenvertaisuuden puolesta. Kahdesti rokotettuja kun oli keväällä niin vähän, että koronapassi olisi jäänyt vain harvojen hyödyksi.

Rokotekattavuuden vahvistuminen syksyn tullen pyyhki tämän huolen hallituksen mielestä. Toisaalta samasta syystä hallitus lähti purkamaan rajoituksia niin vauhdikkaasti, että koronapassille ei ole jäänyt paljonkaan käyttömahdollisuuksia eikä tarvetta. Leviämisvaiheen Päijät-Häme on yksi harvoista alueista, missä sillä voi olla näkyvää vaikutusta, mutta tälläkin lähinnä ilta- ja yöelämässä.

Toki epidemia voi tästä vielä ryöpsähtää niin paljon pahemmaksi, että hallituksen ja alueellisten viranomaisten on alettava taas kiristää rajoituksia terveydenhoidon kantokyvyn turvaamiseksi. Siinä tapauksessa koronapassillekin tulisi nykyistä enemmän kysyntää.

Tarve olisi ollut suurempi keväällä ja kesällä.

Hallitus on tosin sitoutunut luopumaan lopuistakin rajoituksista niin vahvasti ja vakuuttavasti, että sen ei ole helppo lähteä tekemään asiassa viime hetken u-käännöstä.

Rajoitusten täydelliseen purkamiseen hallitusta paineistaa vaihteeksi myös matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara muistuttaen, ettei koronapassia pidä käyttää perusteena alaa ankarasti kurittaneiden rajoitusten jatkamiselle. Se on hyvä neuvo myös alueellisille viranomaisille, sillä uusia rajoituksia ei pidä ottaa käyttöön vain siksi, että ne tekisivät koronapassista nykyistä hyödyllisemmän. Pikemminkin kannattaa toivoa koronan pysyvän niin hyvin aisoissa, ettei passille tule jatkossakaan laajaa tarvetta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut