Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even Esalainen Nyt ei todellakaan ole itsekkyyden aika, kun on kyse koronasta

Nykyajan maailmanmenoa tuntuu vaivaavan ihmisten täydellinen itsekkyys. Tästä itsekkyydestä saa hyvän käsityksen, kun seuraa tämän päivän rokotekeskustelua.

Meillä on huolestuttavan paljon ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että heillä on täysi oikeus kieltäytyä ottamasta koronarokotetta. He ovat kyllä asian suhteen oikeassa, mutta vain osittain.

Ei mikään mahti eikä edes laki vaadi näitä ihmisiä ottamaan koronarokotusta, mikäli he eivät niin halua. Terveydellisesti riskiryhmiin kuuluvien ihmisten rokotevastaisuus on puolestaan täysin ymmärrettävää. Omasta syystä kieltäytyvien tulisi kuitenkin ymmärtää, että tällä itsekkyydellä on myös hintansa, josta me muut maksamme osamme.

Kuuntelin terveydenhuollon ammattilaisia aiheesta. Heillä on selkeä näkemys siitä, ketkä tulevat koronan vuoksi tänään sairaaloihin. Rokottamattomat ihmiset ovat sairaanhoidon suurin haaste, sillä nyt sairaaloissa koronan vuoksi olevista potilaista on lähes 75 prosenttia rokottamattomia henkilöitä. Tauti iskee heihin paljon rajummin kuin rokotettuihin.

Monille näistä potilaista totuus valkenee vasta sitten, kun ovat tämän katalan taudin kohdalleen saaneet. Hoitajien kertomusten mukaan nämä potilaat saattavat vaatia erityistä kohtelua sairaalassa. Hoitajilla on hyvä syy kysyä, miksi heidän tulisi olla etuoikeutetussa asemassa. Perusteeksi ei riitä, että kyseiset henkilöt eivät ole halunneet ottaa koronapiikkiä.

Hoitohenkilökunnan tuskan ymmärtää, koska he ovat muutoinkin joutuneet kantamaan pandemian ajan kovimman taakan.

Koronakeskustelu sai tällä viikolla aivan uusia kierroksia, kun arvostettu lääkintöneuvos Heikki Pälve pohti mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että rokottamattomat potilaat voisivat itse osallistua hoidon kustannuksiin tai muilla keinoin joutua taloudelliseen vastuuseen saamastaan hoidosta.

Raju kommentti, mutta ei todellakaan vailla perustetta. Heikki Pälve kirjoitti: ”Kun yhteiskunta tarjoaa maksuttoman ja turvallisen rokotuksen, siitä kieltäytymiseen pitäisi liittää myös vastuu seurauksista”.

Tuo pohdinta on saanut laajasti ymmärrystä puolelleen. Tohtori Pälveen näkemyksiin on helppoa yhtyä, kun jo nyt tiedetään, kuinka nämä omaan asiaansa ja oikeuksiinsa uskovat rokottamattomat ihmiset ovat koko epidemiasta ulospääsyn yksi suurimmista haasteista. He kuormittavat sairaaloita ja kaikki tämä on pois muusta perus- ja erikoissairaanhoidosta.

Meille on luvattu, että yhteiskunta voidaan avata uuteen normaaliin, kun rokotettujen määrä nousee 80 prosenttiin. Nyt olemme vielä siitä luvusta kaukana ja valitettavasti myös jääneet monen muun Euroopan maan vauhdista.

Onneksi meillä on kuitenkin ihmisiä, jotka ovat ymmärtäneet, että nyt ei ole aika tuijottaa omaan napaan vaan todellakin puhaltaa yhteen hiileen.

Rokotukset ottaneet kansalaiset ovat myös vastuullisia ihmisiä, sillä he ovat omalta osaltaan auttamassa koko yhteiskunnan ulospääsyä tästä katastrofista. Nyt ei todellakaan ole tilaa itsekkyydelle, eikä myöskään täysin tuulesta temmatuille salaliittoteorioille.