Pääkirjoitus: Ohisalon sijaisjärjestelyt varmistivat, että vihreät ei lipsu linjaltaan

Emma Karista tulee ympäristöministeri vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vihreiden eduskuntaryhmältä ja puoluevaltuuskunnalta kesti maanantai-iltana yli viisi tuntia päättää sisäministeri Maria Ohisalon sijaisjärjestelyistä tämän pian alkavan vanhempainvapaan ajaksi. Pitkien puheiden ja yhden äänestyksenkin jälkeen syntynyt ratkaisu oli silti varsin odotettu.

Ministereitä kierrätetään täsmälleen Ohisalon puheenjohtajana jo alun perin ehdottamalla tavalla. Ympäristöministeri Krista Mikkonen siirtyy Ohisalon paikalle sisäministeriksi kuluvan hallituskauden loppuun saakka. Ympäristöministeriksi nousee aluksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari, mutta hän väistyy Ohisalon tieltä tämän palatessa vapailtaan ensi kesänä.

Näin Ohisalo sai mitä halusi, mutta ei aivan läpihuutojuttuna. Ympäristöministeristä käytiin tiukka äänestys, jossa Kari veti vain niukasti pidemmän korren Mikkosen kustannuksella. Pettymystään nieleskellyt Mikkonen myönsi kokouksen jälkeen avoimesti, että hän olisi mielellään jatkanut vanhassa tehtävässään, ellei puolueen etu olisi toisin vaatinut.

Puolueen edun puki sanoiksi Ohisalo viitatessaan saamaansa palautteeseen, jonka mukaan nimenomaan puheenjohtajan olisi hyvä olla nostamassa vihreille tärkeitä ilmastokysymyksiä esille hallituksessa ja laajemminkin. Näin tapahtuu Ohisalon asettautuessa ympäristöministerin tuolille äitiyslomansa päätyttyä. Ja jo sitä ennen vihreät istuttaa Ohisalon sijaiseksi hallituksen viisikkoon tiukaksi neuvottelijaksi tiedetyn Karin huolehtimaan siitä, että puolueen näkemykset tulevat varmasti kuulluiksi tulevan kevään ankarissa ilmastoväännöissä.

Epäselväksi jäi vain, kuka sanoo viimeisen sanan.

Mikkosen käteen kokousväki työnsi ikään kuin hyvityksenä sisäministerin salkun. Se oli laiha lohdutuspalkinto, mutta Mikkostakin myrtyneempi oli Atte Harjanne. Hänet jätettiin kokonaan ilman, vaikka komea äänisaalis taannoisessa varapuheenjohtajakisassa petasi odotuksia hyvästä menestyksestä ministeriruletissa. Näppejään Harjanne joutui nuolemaan jo pari viikkoa sitten, kun Iiris Suomela valittiin tuuraamaan Ohisaloa puheenjohtajana.

Harjanne lukeutuu vihreiden nykyisen eduskuntaryhmän harvinaisuuksiin paitsi miehenä, myös ydinvoimaa kannattavana oikean laidan kulkijana. Kari, Mikkonen ja Suomela sitä vastoin edustavat vihreissä Ohisalon kaudella yhä vahvemmin vallalle päässyttä vasemmistolaisempaa ja ympäristöradikaalimpaa linjaa. Nyt päätetyt henkilövalinnat varmistavat, ettei vihreät lipeä valitsemaltaan tieltä ainakaan tämän vaalikauden aikana. Epäselväksi jäi vain, kuka sanoo puolueessa viimeisen sanan Ohisalon loistaessa tovin poissaolollaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut