Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Taistelu sopimis­­oikeudesta kovenee

Suomessa käydään yhä kovenevaa ideologista taistelua työehtojen sopimisoikeudesta, ja jopa sen säilymisestä. Palkansaajien kannalta suurin uhka piilee pienissä työpaikoissa. Miten niissä palkka- ja työehtojen turvaamisen käy, kun niihinkin paikallista sopimista tuupataan?

Suomen yrittäjäjärjestö purkaisi mielellään vuoden 1940 solmitun niin kutsun tammikuun kihlauksen lopullisesti. Silloinen työnantajajärjestö hyväksyi toisen maailmansodan uhan varjossa työntekijöiden työehdoista sopimisen ammattiyhdistyksen kanssa.

Keskusjärjestötason sopimuskumppanuus jatkui aina vuoteen 2015 saakka, jolloin nykyinen työnantajajärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ilmoitti lopettavansa tulopoliittisten sopimusten (tupo) tekemisen. Näin sopimustoiminta siirtyi yksinomaan liittotasolle.

EK:n päätöksen jälkeen vuonna 2020 lokakuussa metsäteollisuus siirsi sopimustoimintansa yritystasolle. Siitä ensimmäinen sopimus syntyi juuri äsken, kun Stora Enso ja Paperiliitto solmivat yrityskohtaisen kaksivuotisen sopimuksen.

Myös teknologiateollisuus luopui sopimustoiminnasta siten, että yritykset saavat valita joko yrityskohtaisen tai valtakunnallisen sopimuskäytännön. Valtakunnallista varten on perustettu uusi työnantajaliitto.

Suomen yrittäjäjärjestö purkaisi mielellään vuoden 1940 solmitun niin kutsun tammikuun kihlauksen lopullisesti.

Se on vielä näkemättä, mikä on metsä- ja teknologiateollisuuden sopimusmuutosten perimmäinen tarkoitus. Sen sijaan Suomen yrittäjäjärjestön tarkoitus on jo paljastunut. Järjestö haluaa paikallisella sopimisella eroon ay-liikkeestä. Se ei hyväksyi enää työntekijöiden edustajaksi ay-liiton jäsentä, luottamusmiestäkään.

Työnantajajärjestöjen ohella myös johtavat oikeistopoliitikot ovat laidasta laitaan hokeneet paikallisen sopimisen puolesta. He ovat keksineet, että paikallinen sopiminen olisi ikään kuin työllisyyttä parantava ihmelääke. He kuitenkin jättävät vastaamatta kysymykseen siitä, miten paikallissopiminen voi parantaa työllisyyttä palkkaehtoja heikentämättä.