Lukijalta | Olavi Lanun tuotanto on ajan­ hermolla – Pienellä vaivalla voisi laatia asemalta lähtevän reitin Lanun teokselta toiselle

Ilkka Kuosmanen kirjoitti, että Lanu-puisto on ympäristöpääkaupunki Lahden ”hukattu mahdollisuus”.

Kansainvälisesti arvostetun ympäristötaiteilijan veistospuisto on ainutlaatuinen helmi, joka säväyttäisi kulkijaa missä päin maailmaa tahansa. Monille lahtelaisille puisto on luonteva osa arkea.

Sen sijaan on hämmentävää, miten heikosti Lanu-puisto ja Lanun taide ovat esillä kaupungin viestinnässä.

"Vekseleitä kirjoitettiin" – Olavi Lanu rakensi veistospuistoaan Lahdessa velkarahalla

Lanu oli ympäristötaiteen edelläkävijä, maailmanluokan tekijä, jonka ympärille voisi rakentaa monenlaista ihmisen, luonnon ja taiteen suhdetta syventävää toimintaa. Samalla olisi mahdollista nostaa esiin alueen tämän hetken lahjakkaita kuvanveistäjiä.

Lanun taidetta on sijoitettu eri puolille kaupunkia. Kuitenkaan esimerkiksi Radiomäelle sijoitetuista teoksista ei alueella ole mainintaa. Suurikokoinen Lepäävä figuuri on hyvin vaikuttava, mutta valitettavan piilossa.

Kohtuullisen pienellä vaivalla olisi laadittavissa asemalta lähtevä reittikartta Lanun teoksista kaupungin alueella. Nyt kun sähköiset kaupunkipyörätkin ovat käytössä, liikunta ja taide yhdistyisivät käytännöllisesti.

Orastavalle toiminnalle jatkoa Lanu-puistossa

Lanu-puisto perustettiin ennen sosiaalista mediaa, vaikeuksien kautta, mutta kuitenkin. Tässä ajassa, kaupungin tulehtuneessa poliittisessa ilmapiirissä Lanu-puiston kaltaista kauaskantoista, elämänlaatua lisäävää päätöstä tuskin saataisiin aikaiseksi.

Olavi Lanun taiteen keskeinen teema, ihmisen ja luonnon suhde, on kuitenkin tänään ajankohtaisempi kuin koskaan. Lanulla oli mutkaton suhde taiteensa tekemiseen. Sitä henkii myös kaikille avoin metsäinen puisto, jossa turhat esteet katsojan ja teosten väliltä ovat poissa.

Lanu-puistossa Lahdessa yhdistyvät sekä taide että luonto, tulevaisuudessa esteettömyyteen tulisi kuitenkin panostaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut