Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Paperiliiton ja Stora Enson yllättävä avaus antaa toivoa, mutta kaaoskin on vielä mahdollista työmarkkinoilla

Paperiliiton ja Stora Enson tuore työehtosopimus oli yllättävä ja merkittävä avaus, sillä syksyn työmarkkinakierroksesta on povattu riitaisaa, jopa täyttä kaaosta. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi taannoin Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei hän sulje pois yleislakon mahdollisuutta neuvotteluiden vauhdittamiseksi.

Aallon mukaan metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden irtiotot perinteisestä, valtakunnallisten työehtosopimusneuvotteluiden maailmasta ovat aiheuttaneet huolta. Aallon mukaan osa työnantajapuolen toimijoista haluaa aiheuttaa konfliktin ja verta kentälle.

Paperiliiton ja Stora Enson sopimus osoitti, että yrityskohtaiset neuvottelut sujuvat ja metsäteollisuuden uusi työmarkkinamalli toimii. Stora Enso osti sopimuksella työrauhan kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Tämä on tärkeää, koska vienti vetää ja koneet käyvät kovilla kierroksilla.

Sopimusta voidaan tulkita myös näpäytykseksi tiukkaa työmarkkinalinjaa vetäneelle UPM:lle. Paperiliitto kiitti Stora Enson neuvottelijoita hyvästä hengestä. Tiettävästi Paperiliiton ja UPM:n neuvottelut ovat vasta alkumetreillä.

Stora Enson ja Paperiliiton sopimus käynnisti välittömästi keskustelun Suomen mallista eli siitä, voiko sopimus toimia päänavaajana ja määritellä vientivetoisen palkkalinjan, jota muut eivät ylitä. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on näyttänyt sopimukselle varovaisen vihreää valoa sanomalla, että se pyörii jonkinlaisena keskustelun pohjana.

EK:n johtajan Ilkka Oksalan mielestä yksittäisen yrityksen solmima sopimus ei voi toimia päänavaajana. EK:n nihkeyden ymmärtää, sillä Metsäteollisuus on eronnut EK:sta, kertonut irtautuvansa valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta ja siirtyvänsä yrityskohtaiseen sopimiseen.

Yrityskohtaiset neuvottelut sujuvat ja metsäteollisuuden uusi työmarkkinamalli toimii.

Toivottavasti uusia sopimuksia alkaa tipahdella tasaiseen tahtiin. Seuraavaksi odotetaan Paperiliiton ja Metsä Groupin neuvottelutulosta. Eniten kuitenkin jännitetään teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden ratkaisuja. Onko niiden vuotuinen palkankorotustaso kahden prosentin tuntumassa?

Kovimmat väännöt tullaan todennäköisesti näkemään nytkin julkisella puolella. Opettajien ja hoitajien järjestöt ovat julkistaneet kyselyjä, joiden mukaan lähes kaikki tai puolet vastanneista ovat harkinneet alan vaihtoa liiallisen työn ja/tai vähäisen palkan takia. Kyselyillä pohjustetaan tulevia sopimusneuvotteluja.

Viime kierroksella Tehy ja Super vaativat vientialoja korkeampia palkankorotuksia. Todennäköisesti liitot lähtevät neuvotteluihin nytkin kovilla vaatimuksilla, joihin ne ovat saaneet tukea kansanedustajilta, vaikka heidän ei pitäisi sotkeutua työmarkkinaneuvotteluihin.