Lukijalta: Hyvä saattohoito myös ympäri­vuorokautisen hoivan piirissä asuville ikäihmisille

Anne-Maria Karjalainen

Maailman saattohoitopäivää vietetään vuosittain lokakuussa, tänä vuonna 9. lokakuuta teemalla ”Ketään ei jätetä”. Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistys haluaa tänä teemapäivänä kiinnittää huomiota ikäihmisten oikeuteen saada laadukasta ja tarvitsemaansa hoitoa ja palvelua elämänsä loppuun saakka siellä, missä he asuvat.

Suomessa yli 40 000 ikäihmistä elää viimeiset vuotensa ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteaa tuoreessa selvityksessään (Vanhuspalveluiden tila 2020), että oikeus palliatiiviseen ja saattohoitoon ei kuitenkaan toteudu läheskään aina iäkkään ihmisen elämän loppuvaiheessa.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna esimerkiksi vanhusten asumispalveluiden kilpailutuksissa palliatiivinen hoito ja saattohoito otetaan huomioon heikosti. Lisäksi osa ikäihmisten sairaalaan siirroista saattaa olla tarpeettomia, mikä kuormittaa hauraita potilaita.

Ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä asuvat ikäihmiset ovat usein myös muistisairaita, mikä vaikuttaa vakavasti näiden ihmisten toimintakykyyn, ja se tulisi ottaa huomioon palliatiivisessa hoidossa.

Yhteiskunta voisi tukea laadukasta saattohoitoa palveluasumisessa myös kustantamalla saattohoitoon liittyvät, usein hyvin arvokkaat lääkkeet.

Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistys pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että henkilöstöllä olisi tarvittava osaaminen palliatiiviseen hoidon ja saattohoidon kysymyksissä: tuemme vuosittain henkilöstön kouluttautumista. Pyrimme myös edistämään vapaaehtoisten roolin vahvistumista saattohoitotilanteissa.

Koemme tärkeäksi, että myös läheisten roolia tarkasteltaisiin saattotilanteissa ja heidät otettaisiin avoimesti mukaan saattoprosessiin.

Yhteiskunta voisi tukea laadukasta saattohoitoa palveluasumisessa myös kustantamalla saattohoitoon liittyvät, usein hyvin arvokkaat lääkkeet (kuten sairaalassa tehdään).

Palliatiivisen hoidon päätehtävä on vaalia kuolemaan johtavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä elämänlaatua ja ehkäistä ja lievittää kärsimystä. Tämä oikeus on taattava myös ympärivuorokautisen hoivan piirissä asuville ikäihmisille.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistys ry:n puheenjohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut