Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Ei elämä ole ongelma­keskeistä

Teppo Koskinen kirjoitti Esalaisessaan (ESS 2.10.) varsin asiallisesti maskeista. Hän vertasi kaukoidän tapoihin.

Me nyt kuitenkin asumme Suomessa, joka onneksi varsin monilla tavoin eroaa Aasian elämästä. Siellähän on maskeja käytetty iät ajat ja varmaan aiheesta.

Ilmasto on erilainen, joten sekin jo antaa aiheen maskin käyttöön. Turvavälejä ei esimerkiksi metroissa ole ollenkaan. Tuskin sielläkään flunssaa on vuodet ympäriinsä.

Sitä meilläkin on, ja silloin maskin käyttö on toki paikallaan. Tosin flunssa paranee varmaankin paremmin kotosalla kuin ympäri kaupunkia juosten. Pakko ehkä kuitenkin kaupassa käydä.

Ei näky maskikansasta kuitenkaan erityisen viehättävä ole. Vai pitäisikö maskia käyttää yksin kotonakin ollen varmuuden vuoksi.

Maskin osalta Koskisen pointit olivat kyllä valtaosin ok, mutta että elämäkö olisi ongelmakeskeistä.

Voi se sitäkin olla, jos niin haluaa, mutta mitenkään pakko ei ole haluta. Ongelmia, erilaisia, jokaisella on, mutta ei tuleen pidä jäädä makaamaan. Ongelmia päin täytyy mennä ja päästä niiden yli. Sitten vain jatkaa hyvää, miellyttävää elämää.

Ongelmia, erilaisia, jokaisella on, mutta ei tuleen pidä jäädä makaamaan.

William James, aikansa (1842–1910) arvostetuimpiin kuulunut psykologi ja filosofi lausui: ”Minun sukupolveni suurin keksintö on ollut se, että ihmiset voivat muuttaa elämäänsä muuttamalla asenteitaan”. Hyvä, että tuo keksittiin.

Myös lahtelainen positiivari Juhani Töytäri on luonut sloganin ”Asenne ratkaisee”. Minä olen noita uskonut. Varmasti on elämässäni ollut vaikeitakin paikkoja ihan riittämiin, mutta kaikki on aina järjestynyt.

Yhden sloganin vielä tähän heitän: ”Even this shall pass”, jonkun suomentamana ”Tämäkin menee ohi”, on erinomainen muistutus itselle silloin, kun jokin asia tai tilanne tuntuu ylivoimaiselta.

Ollaan iloisia!

Kirjoittaja on lahtelainen.