Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Hallitus avaa maata riskipelillä

Pitkin ja poikin Suomea riemuittiin viikko sitten, kun Sanna Marinin (sd.) hallitus oli hieman yllättäenkin päättänyt keventää merkittävästi ravitsemusliikkeiden koronarajoituksia. Baarit, ravintolat ja yökerhot alkoivat täyttyä pitkästä aikaa liki vanhaan malliin.

Päijät-Hämeessä iloa kesti vain vajaan viikon. Koronatartuntojen lisäännyttyä jo jonkin aikaa runsain mitoin koko maakunta palasi alkuviikosta taas vaihteeksi leviämisvaiheeseen. Sen väistämättömänä seurauksena hallitus palautti alueen ravintoloihin perjantaista lähtien tiukimmat mahdolliset rajoitukset.

Hallitus päätti asiasta omaksumansa hybridistaregian mukaisesti. Se oli yksittäinen poikkeus polulla, jolla hallitus on astellut horjumatta alkusyksystä lähtien. Hallitus alkoi tuolloin pääministerinsä ponnekkaalla johdolla purkaa määrätietoisesti kansaa puolitoista vuotta varjelleita mutta myös kahlinneita koronarajoituksia.

Hallitusta rohkaisi suunnanmuutokseen rokotuskattavuuden kasvu. Lopuistakin rajoituksista on määrä luopua, kunhan 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut toisenkin piikin. Tavoite on kannatettava, mutta sen ylle on viime viikkoina noussut synkkiä pilviä.

Rokotuskattavuuden kasvuvauhti on hidastunut selvästi. Samaan aikaan tauti on levinnyt ja sairaalapaikat täyttyneet niin uhkaavaa tahtia, että johtavat terveysviranomaiset eivät enää peittele huolestuneisuuttaan. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsti Varhila ja THL:n johtaja Mika Salminen sanoivat tällä viikolla suoraan, että rajoituksia on purettu liian aikaisin eritoten suuren riskin tilanteissa kuten yökerhoissa ja baareissa.

Marin kiisti torstaina, että hallitus olisi lähtenyt vapautusten tielle liian kovalla kiireellä. Hän muistutti, ettei yhteiskuntaa voi pitää suljettuna vain, koska osa ihmisistä ei halua ottaa rokotetta. Marin myös korosti hallituksen tehneen päätöksensä STM:n esityksestä. Sanomatta tosin jäi, että STM:n ja vastuuministeri Krista Kiurun (sd.) lopullinen esitys ravintolarajoitusten purkamiseksi oli tiettävästi pitkälti Marinin itsensä sanelema.

Toki Marin on hallituksineen oikeassa korostaessaan, ettei rokotettujen suuren enemmistön pidä antaa jäädä paljon harvempilukuisten rokottamattomien panttivangiksi. Jyrätessään selvästi varovaisempaa linjaa edustavien STM:n ja THL:n näkemykset Marin ottaa silti melkoisen riskin, myös poliittisesti. Se voi laueta pääministerin oman suosionkin kannalta arvaamattomin seurauksin, jos epidemia karkaa sitä tähän saakka hyvin hoitaneen hallituksen käsistä.

STM ja THL eivät enää pidättele huolestuneisuuttaan.