Ari Helmisen Esalainen: QR-koodi ja koronapassi ovat taikasanoja, jotka avaavat ovet korona-aikana, mutta eivät kaikille

Ari Helminen

Reilu vuosi sitten kritisoitiin rajojen vuotamista. Helsinki-Vantaan ja Turun lentokentille tuli matkustajia, joiden pelättiin tuovan koronaa tullessaan. Myöhemmin tosin selvisi, ettei ainakaan Helsinki-Vantaan kenttä ollut mikään koronalinko. Testatuista vain noin prosentti oli saanut positiivisen koronavirustuloksen.

Lentomatkustajien maahantulomallit ja testauskäytännöt ovat vaihdelleet viimeisen vuoden aikana. Nyt matkustajia on vastassa punaliivisten ihmisten armeija, vaikka tulisit Suomeen keskellä yötä.

Matkustajat ohjataan koronatestiin tai heitä pyydetään näyttämään koronatodistus. Täysin aukoton järjestelmä ei ole. Osa ohjataan suoraan laukkuhihnalle, osa joutuu näyttämään koronatodistuksen.

Pistokokeisiin siirtymistä on perusteltu ruuhkien välttämiseltä. Järjestely näytti toimivan hyvin ja nopeasti. Myös maskipakko toimi, mutta lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa turvaväleistä ei ollut tietoakaan.

Suomesta pääsee juohevasti pois, mutta esimerkiksi Espanjaan matkustaminen kestää muutaman tunnin normaalia pidempään. Maahantulijalla on oltava koronatodistus ja hänen on täytettävä maahantulolomake. Sen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen matkaa.

Allekirjoittaneella meni englanninkielisen kaavakkeen täyttämiseen melkoinen tovi ennen kuin tajusin, että kaavake on myös suomennettu. Kaavakkeen suomentajalla on ollut ilmeisesti maanantaipäivä, sillä sukupuolen kohdalla luki seksi ja miehen kohdalla uros.

Kun maahantulolomake on täytetty, sähköpostiin napsahtaa vahvistusviesti ja PDF-dokumentti, joka sisältää tärkeän QR-koodin. Se tulee esittää maahansaapumisen yhteydessä yhdessä koronatodistuksen kanssa. Jos koodi puuttuu, et pääse maahan etkä saa matkanjärjestäjältä rahojasi takaisin.

Suomessa on ajauduttu omituiseen riitaan rajoitusten purkamisessa. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos ovat arvioineet, että rajoituksia on alettu purkaa liian aikaisin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on torjunut kritiikin sanomalla, ettei yhteiskuntaa voi pitää suljettuna. Marin otti jo aiemmin ohjat käsiinsä ja ryhtyi ajamaan läpi ravintoloiden avaamista vastoin vastuuministerin, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.), tahtoa.

Olisivatko avaamispuheet johtaneet siihen, että ainakin pääkaupunkiseudulla ihmiset eivät käytä enää niin tunnollisesti maskia kuin aikaisemmin. Busseissa ja kaupoissa kaikilla ei ole enää maskia. Tilanne hämmästyttää pahenevassa koronatilanteessa.

Ero on selkeä verrattuna Espanjaan. Siellä julkisissa tiloissa, kaupoissa ja liikennevälineissä on maskipakko ja sitä myös noudatetaan ja valvotaan. Tämä on ymmärrettävää, sillä Espanjassa on ollut koronatapauksia lähes yhtä paljon kuin Suomessa on asukkaita ja koronakuolemia on lähes 87 000.

Matkailuelinkeino kuuluu koronaviruksen suurimpiin kärsijöihin. Tilanne on vihdoin helpottumassa, kun kahden rokotuksen saaneet kansalaiset uskaltavat lähteä liikkeelle terveysturvallisesti. Mutta rokottamattomat eivät saa QR-koodia ja heille ovet eivät avaudu. Kannattaisi ottaa rokote.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut