Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Eläkeläiset voivat hyvin ajatella, että he ovat eläkkeensä ansainneet

Haluan kommentoida professori Heikki Hiilamon eläkkeisiin liittynyttä Vierailija-kirjoitusta Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla.

Ensinnäkään järjestelmä ei perustu tasasuuruisiin maksuihin, kuten tekstissä mainitaan (ilmeisesti en ymmärrä tätä kohtaa kirjoituksessa). Tekstissä kerrotaan myös, että järjestelmä jakaa tuloja naisten ja hyvätuloisten hyväksi.

Tämä ilmeisesti perustuu siihen, että naiset elävät pidempään, mutta mihin kuolleet rahaa tarvitsevat? Kyllä jakoperusteet ovat aivan oikeat.

Tekstissä on myös tuttu maininta siitä, että eläkkeitä maksetaan pääasiassa työssä olevien maksuilla. Työeläkevarat ovat 220 miljardia ja työeläkemaksut kymmenen prosenttia siitä, 22 miljardia (2020 luvut).

Totta kai rahat ovat sijoitettuna, mutta hyvin eläkeläiset voivat ajatella, että he ovat eläkkeensä aikanaan maksaneet ja saavat ne nyt täysin ansaitusti takaisin.

Vaikeaa on myös ymmärtää nuorten eläkelupauksista kertovaa tekstiä. Meillä on erittäin hyvä järjestelmä. Jos nuoret keksivät paremman, niin tuskin sitä eläkkeistä päättävät haluavat tyrmätä.

Kaikkein pahinta olisi mielestäni se, johon Hiilamo ymmärtääkseni viittaa, että eläkevarat tulisi saada poliitikkojen peukalon alle. Kaikki, mitä täällä on poliitikkojen peukalon alle annettu, on pilattu, jos ei jo ole ehditty myydä ulkomaille.

Kirjoittaja on hollolalainen.