Lukijalta: Orastavalle toiminnalle jatkoa Lanu-puistossa

Kaarina Pusila

Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen toi 3. lokakuuta ilmestyneessä artikkelissaan mielestäni taitavasti esille yhden syntymäkaupunkini häpeätahroista.

Sydämestäni vuotaa verta joka kerran, kun vien ulkopaikkakuntalaisia vieraitani Lanu-puistoon, joka vaikuttaa nukkuvan prinsessa Ruususen kanssa kilpaa. On miltei kansallinen häpeä, miten Lahti on antanut kansainvälistä mainetta herättäneen taiteilijan työn hautautua hiljaisuudessa ja vähitellen vaipua unohduksiin.

"Vekseleitä kirjoitettiin" – Olavi Lanu rakensi veistospuistoaan Lahdessa velkarahalla

Olen asunut useassa Suomen isossa kaupungissa eikä vastaavaa nykytaiteeseen keskittynyttä taidepuistoa niissä ole. Taidemuseoita ympäröivistä puistoista veistoksia sen sijaan saattaa löytyä. Eikä joka kaupungissa ole Venetsian Biennalessa ansioitunutta taiteilijaa.

Lahdessa ei ole ymmärretty Lanu-puiston ainutlaatuisuutta lajissaan eikä osattu markkinoida sitä riittävästi. Kuinka paljon Helsingissä tänä kesänä järjestetty Helsinki Biennale keräsikään yleisöä – osasyynä ehkä hieno luonto.

Meillä on Lahdessa upea Vesijärvi ja hienot harjumaisemat yhdistettynä Lanu-puistoon – miten elämyksiä herättävä luonto- ja kulttuurikohde vaikkapa keväällä sini- ja valkovuokkojen peittäessä veistosten helmoja. Vieressä on vielä puulajipuiston tarjonta – mikä toistaiseksi hyödyntämätön yhtälö.

Syntyisikö vaikkapa Ladun ja Lanun Lahti?

Toivoakin asiassa näen. Viime kesänä Lahden Taidegraafikot ja Leena Hannula kehittivät puiston arvoista toimintaa alueella ja sen lähimaastossa. Tällaista toivoisin lisää ja myös niin, että toiminnan jatkuvuus olisi taattua.

Mitähän mahtaisikaan syntyä, jos toimelias ja kulttuurimyönteinen kaupunginjohtajamme Pekka Timonen ja yleisötyöstä kokemuksia kartuttanut Leena Hannula sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan edustusto istuisivat saman pöydän ääreen visioimaan Lahdelle uutta brändiä ympäristöpääkaupunkivuoden kohta päättyessä? Syntyisikö vaikkapa Ladun ja Lanun Lahti?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut