Lukijalta: Ilman syvää yhteyttä luontoon vahingoitamme sitä

Tiina Seppänen

Nykyihminen on vieraantunut luonnosta. Tämä ilmenee luonnon riistämisenä ja hyväksikäyttämisenä sekä ihmisten pahoinvointina ja monina sairauksina.

Luonnon terveysvaikutuksista ja hyödyistä on paljon tutkittua tietoa. Patikointi metsäpoluilla ja liikkuminen kansallispuistossa on tutkitusti terveellistä. Kouluissa ja päiväkodeissa tehdään jo paljon hyvää luontokasvatustyötä.

Jenkkinainen koulutti itseään uraohjukseksi, mutta asettuikin suurperheen äidiksi Suomeen – Laila Uljas on bloggari, valtuutettu ja upseerin vaimo, joka on oppinut rankimman kautta, mikä elämässä on tärkeää

Riittääkö tämä? Vai onko luonto meille edelleen vain jokin erillinen tai pelkkä hyödyke?

Ilman syvää yhteyttä luontoon vahingoitamme luontoa, joka on meidän tasavertainen kumppanimme. Ihminen on osa luontoa puiden, kasvien, kivien ja eläinten kanssa.

Alkuperäiskansat arvostavat ja kunnioittavat luontoa. Entisaikojen ihmiset kysyivät luvan metsään mennessään: ”Saammeko astua sisään, vilpittömin mielin ja aikein.” Meidän tulee ottaa heiltä oppia. Luontoa ei pidä roskata eikä riistää. Me tarvitsemme todella vähän materiaa elääksemme.

Muutos lähtee meistä kaikista. Tulevaisuus on lasten, siksi päiväkoteihin ja kouluihin on lisättävä luontokasvatusta painottaen luontosuhteen löytämistä ja opettaa luontosuhteen syventämisen keinoja.

Opetelkaamme ja opettakaamme luonnossa liikkumista luontoa kunnioittavalla tavalla. Kaikessa tulee vähentää kilpailun, suorittamisen ja pelkän järjen ihannointia. Nyt on aika oikeasti alkaa arvostaa herkkyyttä ja tunneälyä, kauneudentajua ja hyvyyttä.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Ennen ihmeteltiin, kun naiset menivät metsään housuissa – nyt vaellusaiheisessa Facebook-ryhmässä kiistellään, voivatko he mennä sinne hameissa

Ilmastokirkko kutsui Sopenkorven Kesannolla osallistujat aikamatkalle tulevaisuuteen – esitystaidekollektiivi syntyi ekologisen kriisin aiheuttamasta kohtaamisen tarpeesta

Suomalaisten luontosuhde on todellakin erityinen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut