Lukijalta: Miten toimiminen päättäjänä kolmella tasolla parantaa demokratiaa?

Jouko Kivi

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 28.9. haastatellut kansanedustajat perustelivat aikomustaan ryhtyä myös maakuntavaalien ehdokkaiksi. Hehän ovat myös kotikuntiensa valtuustoissa päätöksentekijöinä, joten maakuntavaltuusto olisi siis heille kolmas päätöksentekotaso. Heidän mielestään kolmen tason estäminen olisi demokratian rajoittamista.

Mielestäni asia on päinvastoin. Demokraattisessa päätöksenteossa halutaan huomioida kaikki kyseisiin asioihin vaikuttavat näkökulmat. Jos päätöksenteko keskittyy yksille ja samoille henkilöille, on demokratian rajoittamista.

Aluevaaleja uhkaavat tiedon puute ja vaaliväsymys: "Olisi tärkeää, että äänestysprosentti olisi siedettävissä lukemissa"

Kun päätöksiä tekevät eri henkilöt kunnissa, maakunnissa ja eduskunnassa, mahdollistuu toimiva, kaikki näkökulmat huomioon ottava päätöksenteko ja toimiva demokratia. Kysymys ei ole siis pelkästään päättäjien ajan riittämisestä kaikkiin kokouksiin. Asia on paljon laajempi ja tärkeämpi.

Haluaisin kuulla perusteluja ehdokkuudelle niiltä päijäthämäläisiltä kansanedustajilta, jotka ovat ehdokkaina myös maakuntavaaleissa. Ajan riittävyys ei riitä. Täytyisi kertoa myös, miten kolmen tason päättäjänä toimiminen parantaa demokratiaa?

Kirjoittaja on lahtelainen.

Pienten kuntien edustus ja kansanedustajien ehdokkuus aluevaalien kysymysmerkkejä

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut