Lukijalta: Valtakirjatehtailu on eri asia kuin luotetun piirin sisällä annettu valtakirja

Leena Holmberg-Koski

Vastaan Eero Ravantin, Tuomo Noukkalan, Eero Virkin ja Pekka Sipin kirjoitukseen ja erityisesti minuun kohdistamaan arvosteluun.

On tärkeämpää keskustella kiinteistöyhdistyksen varojen käytöstä kuin valtakirjoista

Puheenjohtajaklubi on päijäthämäläisten taloyhtiöiden puheenjohtajien vertaisverkosto. Mukana on lähes 130 puheenjohtajaa. Kokoonnumme kerran kuussa keskustelemaan haasteista, joita kohtaamme taloyhtiöissämme.

Klubilaisten kesken on syntynyt luottamuksen piiri, jossa voidaan asioista, henkilöistä ja yrityksistä puhua niiden omilla nimillä. Emme levittele näitä kokemuksia klubin ulkopuolelle, vaan yritämme oppia toisiltamme, saada hyviä vinkkejä ja välttää huonojen kokemusten leviämistä.

Huomattava osa puheenjohtajien murheista liittyy isännöintiin ja etenkin muutamaan toimistoon. Kokemuksista huolimatta näin räikeä toiminta (valtakirjatehtailu) yllätti ja suututti monet.

Klubissa ei suunnitella kiinteistöyhdistyksen toimintaa. Joskus puhumme kiinteistöyhdistyksen asioista, mutta omissa taloyhtiöissämme ja niiden toimintaympäristössä tapahtuu niin paljon ja kummallisia asioita, että keskitymme niihin sekä oman osaamisen lisäämiseen taloyhtiöasioissa.

Klubilaiset osallistuvat kiinteistöyhdistyksen toimintaan jäseninä. Organisaatiot ovat itsenäisiä.

Klubissa on tilaa kaikenlaisille mielipiteille. Tosin olemme jo pitkään ihmetelleet, miten Ravantti ja kumppanit puhuvat mediassa ”jäsentaloyhtiöiden” äänellä. Klubilaisten joukosta ei kovin kummoista kannatusta tule. Eikä sitä aitoa runsasta kannatusta – ilman isännöitsijöiden valtakirjoja – tainnut vuosikokouksessa muutenkaan löytyä.

Allekirjoittajia olisi ollut enemmänkin, mutta moni pelkäsi seurauksia.

Kuuntelin ahdistuneen tutun vuodatusta siitä, miten heidän hallituksensa vastustaa Ravantin ja kumppanien ehdotuksia. Tuntematon henkilö valtakirjalla oli kuitenkin heidän nimissään kokouksessa äänestänyt näiden ehdotusten puolesta. Taloyhtiön oma tahto ei tullut kuulluksi.

Ravantin ja kumppanien teot ja syytökset kertovat siitä, että he eivät ymmärrä valtakirjan käyttöä. Se annetaan henkilölle, joka käyttää puhe- ja äänioikeutta valtakirjan antajan tahdon mukaan – ei valtakirjan käyttäjän, kuten nyt tapahtui. Iso ja tärkeä ero.

Ei ole mitenkään tavatonta, jos luotetun piirin sisällä yksi antaa toiselle valtakirjan tai hoksauttaa, että haluatko äänesi kuuluviin kokouksessa. Valtakirjan antaja tietää, että käyttäjä on joko N.N. tai M.M., vaikka valtakirjasta antohetkellä puuttuukin nimi. Luottamus toimii, ja valtuuttajan ääni tulee kokouksessa kuuluviin.

Isännöitsijöiden valtakirjojen tehtailussa oli kyse aivan toisenlaisesta toiminnasta, eikä näitä voi verrata.

Miljoonan euron jättipotti kiinnostaa – Kiinteistöliiton kokouksessa Lahdessa läsnä yllätysedustajia, mutta kuka jakoi valtakirjoja?

Yksi tapa yrittää hiljentää taloyhtiöiden ääni on maalittaa joku malliksi. Poimitaan yksi allekirjoittaja ja hyökätään. Kuka seuraavaksi?

Klubin kirjoitus sai alkunsa klubilaisten närkästyksestä, ja klubilaiset kirjoittivat tekstin. Allekirjoittajia olisi ollut enemmänkin, mutta moni pelkäsi seurauksia. Eikä näköjään syyttä.

Kirjoittaja on Puheenjohtajaklubin vetäjä ja kahden taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen vuosikokous on paikka vaikuttaa

Valtakirjoja tehtailleet isännöitsijät ovat mielestämme selkeästi ylittäneet toimivaltansa

Aiheeseen liittyvää

  1. Lukijalta: On tärkeämpää keskustella kiinteistöyhdistyksen varojen käytöstä kuin valtakirjoista
    2.10.2021 11:48

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut