Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen varsinainen kokous 14.9. keräsi ennätysmäärän osallistujia ja kesti ennätyspitkään. Myös kirjoittelu ja uutisointi kokouksen ympärillä muun muassa Etelä-Suomen Sanomissa ja Uusi Lahti -lehdessä on ollut ennätysvilkasta.
Sinänsä hyvä asia, mutta valitettavaa – jopa surkuhupaisaa on ollut, että uutisoinnin kärki on ollut valtakirjoissa ja niiden käytössä eikä varsinaisissa asioissa. Meidän mielestämme on tärkeämpää puhua yhdistyksen varojen käytöstä kuin yhden kokouksen valtakirjoista.
Valtakirjatehtailusta isännöitsijöitä ovat viimeksi moittineet yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tapio Ojala ja toiminnanjohtaja Hanna Koskela ( UL 29.9.) sekä joukko niin sanotun Puheenjohtajaklubin edustajia ( ESS 28.9.).
Mielenkiintoiseksi asian tekee, että jälkimmäisen kirjoituksen allekirjoittajiin kuuluu Leena Holmberg-Koski, joka on paitsi kiinteistöyhdistyksen hallituksen pitkäaikainen jäsen myös Puheenjohtajaklubin perustaja ja pyörittäjä.
On kaksinaamaista, että hän on mukana heristämässä sormeaan isännöitsijöiden suuntaan, kun todistettavasti tiedämme, että hän on vuosien varrella, esimerkiksi vuonna 2020, kerännyt blankovaltakirjoja klubitapaamisiin osallistuneilta puheenjohtajilta ilman valtuutetun nimeä. Kumpi lie pahempaa – valtakirjatehtailu vai valtakirjojen kalastelu?
Varsinaiseen asiaan eli säätiöön. Hallituksen puheenjohtaja Tapio Ojala ja toiminnanjohtaja Hanna Koskela kirjoittavat yhdistyksen verkkosivulla 23.9. julkaistussa tiedotteessa otsikolla ”Säätiön pääoman käsittely siirrettiin seuraavaan kokoukseen” seuraavasti:
”Tämän vuoden vuosikokouksessa piti päättää säätiölle siirrettävän pääoman suuruudesta. Asian valmistelun katsottiin olevan niin keskeneräinen, että päätöstä summan suuruudesta ei voi tehdä, joten asia siirrettiin seuraavaan vuosikokoukseen.”
Tiedotteen sisältö on harhaanjohtava eikä vastaa kokouksen kulkua eikä siellä tehtyjä päätöksiä. Kokouksessa nimittäin todettiin, että valmistelu koko hankkeen osalta, ei vain siirrettävän pääoman osalta, on alun perin ollut puutteellinen, joten hallitus velvoitettiin valmistelemaan hanke perusteluineen uudelleen ja tuomaan päivitetty esityksensä yhdistyksen kokoukselle käsiteltäväksi ja päätettäväksi.
Yhdistyksen jäsenillä tulee olemaan tuolloin aito valintamahdollisuus säätiön suhteen. Päätös voi olla kyllä tai ei.
Yhdistyksen jäsenillä tulee olemaan tuolloin aito valintamahdollisuus säätiön suhteen.
Esityksen tulee sisältää tai siihen tulee liittää ainakin seuraavat säätiölain edellyttämät asiakirjat: perustamiskirja, säätiön ensimmäisen hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat tai heidän valintatapansa, säätiön säännöt, toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma kolmelle ensimmäiselle vuodelle. Tähän mennessä yhtäkään näistä asiakirjoista ei ole toimitettu yhdistyksen jäsenille.
Ei säätiöstä eikä miljoonan euron siirtämisestä yhdistyksen kassasta yhdistyksen jäsenten kontrollin ulkopuolelle voida päättää kokouskutsun yhden kappaleen mittaisella tekstillä, eikä toiminnanjohtajan muutamalla värikkäällä dialla.
Viime vuonna yhdistyksen jäsenet saivat odottaa tarkistetun pöytäkirjan julkaisemista yli viisi kuukautta, jolloin yhdistyslain mukainen moiteaika oli jo umpeutunut. Tällä kertaa esitimme kainon toivomuksemme pöytäkirjan laatimis-, tarkastus- ja julkaisuprosessin nopeuttamisesta.
Yhdistyksen johto on tiedottanut, että tällä kertaa pöytäkirja julkaistaan tai toimitetaan jäsenille kahden viikon kuluessa, joka täyttyy ensi viikolla.
Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia ja jäseniä.