Pääkirjoitus: Ympäristösyyt tuovat Lahteen afrikkalaisen rallitoimiston ja valtavan aurinkosähköpuiston

Isku on keskittänyt tuotannon Lahteen ja investoinut Suomeen yli 100 miljoonaa euroa. Pirjo Kamppila

Lahden Mukkulassa kotipaikkaansa pitävä huonekalujen ja toimistokalusteiden suunnittelija, valmistaja ja myyjä Isku on viime vuosina tehnyt rohkeita vetoja vastavirtaan. Se on sulkenut kaikki ulkomaiset toimipisteensä ja keskittänyt toimintansa Suomeen. Vuoden 2015 jälkeen yhtiö on investoinut Suomeen yli 100 miljoonaa euroa. Yleisesti suunta on takavuosina ollut pikemminkin päinvastainen, kun työtä ja tuotantoa on siirretty kustannussäästöjen perässä halvempiin maihin.

Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen ei ole peitellyt päätösten motiiveja: kotiinpäin vetäminen. Samaa hän on vaatinut asiakkailtaankin ja kritisoinut voimakkaasti sitä, kun julkisissa hankinnoissa kotimaisuus ja työllistävä vaikutus ei ole paljoa painanut. Yksi isoista paikallisista keskustelunaiheista olivat Sibeliustalon penkit, joiden tarjouskilpailun Isku hävisi. Viime vuonna Isku kävi rankat yt-neuvottelut, joiden seurauksena 150 henkeä vähennettiin ja näistä valtaosa Lahdesta. Toki Isku on saanut tilauksia sisäänkin. Se on vastannut muun muassa Helsingin Oodi-kirjaston ja Olympiastadionin vierailijakeskuksen kalusteista.

Lahtelainen Isku sai yt:t päätökseen – vähentää pysyvästi 150 työntekijää

Rohkeutta jatkaa investointeja löytyy, sillä tuorein uutinen on viime viikolta. Isku kertoi tehneensä yhteistyösopimuksen Solarigon ja Lumme Energian kanssa teollisen mittakaavan aurinkosähköpuiston rakentamisesta tehtaan tontille Mukkulaan. Hanke käynnistyy piakkoin.

Ei ole yhdentekevää, miten tuotetulla sähköllä sorvit ja sahat pyörivät.

Ympäristöystävälliseen energiaan sijoittaminen voi olla huonekaluvalmistajalta fiksu veto, sillä asiakkaat maailmalla arvostavat tuotantoketjun vihreyttä alusta loppuun. Ei siis ole yhdentekevää, miten tuotetulla sähköllä sorvit ja sahat tehtaalla pyörivät. Päinvastoin ympäristötekijät voivat tuottaa yllättäviäkin uutisia. Legendaarinen Kenian Safari-ralli päätti perustaa Euroopan toimistonsa Lahteen, ja taustalla tässäkin ovat ympäristösyyt. Toimiston perustamisdokumentin allekirjoittamassa käynyt Kenian urheilu- ja kulttuuriministeri Amina Mohamed totesi, että taustalla painoivat mm. Lahden ympäristöpääkaupunkititteli ja edelläkävijyys ympäristöasioissa. Myös Safari-rallista on tarkoitus tehdä päästötön kestävän kehityksen tapahtuma.

Iskun tavoin moni muukin yritys on alkanut pohtia tuotannon palauttamista ja keskittämistä Suomeen, koska logistiikkaongelmat ulkomailla ovat koronapandemian aikana kasvaneet. Kotimaista tuotantoa toki vauhdittaisi, jos julkiset hankinnatkin pystyttäisiin osoittamaan ensisijaisesti kotimaisille toimijoille. Kuntavaalien alla tästä moni puhui. Nyt olisi tekojen vuoro.

Iskun rakennuttaman valtavan aurinkovoimapuiston arvioidaan kattavan tehtaan energiantarpeen liki kokonaan Mukkulassa – "Asiakkaat arvostavat"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut